Dżem marchewkowy – przepis na niskosłodzony rarytas z posmakiem pomarańczy

napisała 02/04/2016 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie
dzem marchewkowy przepis szczesliva5

Niektóre moje przepisy zanim ujrzą światło blogowe są przeze mnie próbowane kilkukrotnie, modyfikowane, ulepszane. Tymczasem ten dżemor udał się za pierwszym razem! Bez pudła!

Miałam w naszej „kanciapie” [najchłodniejszym miejscu w mieszkaniu] cały worek marchewek. Ponieważ opornie szło nam zrobienie z nich soku, doszłam do wniosku, że jeszcze jeden dzień i będę musiała je wyrzucić. A szlag mnie trafia ostatnio, gdy muszę pożegnać się z jakimś produktem, bo nakręciłam się na zrobienie czegoś ekstra, tymczasem czasu w ciągu dnia nie wystarczyło. Wtopa. Tym razem za punkt honoru wzięłam sobie sprawę ogarnięcia tych marchewek! Uff, i wyszłam z tego obronną marchewką! ;-)

Idealnie złożyło się, że podczas robienia naszego ostatniego klasyku obiadowego [ciasta naleśnikowego na pięciu jajkach w ramach Ivkowej poszpitalnej rekonwalescencji :-D] skończyła nam się domowej roboty konfitura z truskawek i trzeba było na szybko coś wykombinować. I pach! Pojawił się pomysł, z „kanciapy” wyskoczyły marchewki i czad! Wyskoczyła również pomarańcza, lekka oklapła [założę się, że nikt by jej nie zjadł w klasyczny sposób], i pomysł gotowy. Przed niespełna godziną zostałam uświadomiona, że taki dżem marchewkowy, to jeden z ulubionych przysmaków portugalskich dzieci, także jesteśmy nie tylko pomysłowi, ale i światowi :-D

dzem marchewkowy przepis szczesliva13

dzem marchewkowy przepis szczesliva15

No to jedziemy! Do zrobienia jednego ok. 400 gramowego słoiczka dżemu marchewkowego potrzebujecie:

  • 6-7 średnich marchewek [ „ni to za dużych, ni to za małych” – jak mawiała moja prababcia <3 ;-)]
  • 2-3 łyżki białego cukru [robiłam też na brązowym. w smaku super, ale kolor wyszedł mniej apetyczny, a przecież ten cudny kolor aż krzyczy ze zdjęcia, dlatego warto postawić jednak na biały cukier, stewię albo cukier brzozowy, które nie zmieniają koloru dania :-)]
  • sok z połówki cytryny
  • sok z połówki pomarańczy
  • skórka z połówki pomarańczy
  • jeśli nie macie cytryny, o zgrozo! ;-) to dodajcie ociupinkę kwasku cytrynowego, a jeśli nie macie pomarańczy to użyjcie soku z kartonu.

Ta skórka pomarańczowa i sok dają dżemowi genialnego charakteru, posmaku i mocy. Bardzo polecam. Co bardzo ważne, dla mnie przynajmniej, ten dżem nie smakuje jak typowa gotowana marchewka, za której smakiem nie przepadam. On smakuje obłędnie! Lekko karmelizująco, lekko pomarańczowo! ♥

To po kolei:

  1. Obieramy marchewkę i gotujemy ją przez 30 minut, albo jak genialnie zasugerowała  Czytelniczka Kasia – marchewę można uparować! :)
  2. Odsączamy z wody i blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy do marchewkowej masy 2 łyżki białego cukru i smażymy w garnku przez 4-6 minut. Na koniec, gdy masa nam się zredukuje i woda nam odparuje po tych 4-6 minutach, dodajemy sok z połówki pomarańczy, sok z połówki cytryny i ścieramy dobrze umytą i sparzoną skórkę pomarańczową. Smażymy jeszcze 1-2 minuty max, smakujemy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka [ ja dodaję jeszcze jedną łyżkę cukru, niektórzy jednak wolą odrobinę mniej słodki dżemor, dlatego warto próbować] i przenosimy masę do słoiczka.

dzem marchewkowy przepis szczesliva9

dzem marchewkowy przepis szczesliva4

dzem marchewkowy przepis szczesliva11

dzem marchewkowy przepis szczesliva2

Dżem marchewkowy genialnie komponuje się z naleśnikami, twarogiem, croissantami.

Smacznego, marchewkowego weekendu! Podobno już na poważnie idzie wiosna! :-)

Podobne wpisy

  • fufka009

    Marchewki są, zdechła pomarańcza jest, stewia jest … będzie dżemisław na deser :-D suuuper

  • fufka009

    Marchewki są, zdechła pomarańcza jest, stewia jest … będzie dżemisław na deser :-D suuuper

  • No kurczę, jakie to proste. Robię.

  • Aż mi ślinka pociekła! :D

  • nawet oczami można go jeść *_*
    Jeśli smakuje choć w małym stopniu tak wspaniale jak wygląda to zdecydowanie warto!

  • Meg

    Zrobiłam go! Przepiękny pomarańczowy kolor, super smak. Idealnie komponował się z placuszkami z sera twarogowego. Mniam. Dziś robię ponownie. Jako słodzidła użyłam cukru pudru z erytrolu. :)

  • Aga

    Ile taki dżemik postoi w słoiczku gdybym chciała zrobić więcej? Może wystarczy zagotować słoiki?

  • Ewe Kw

    Zrobiłam dziś dżemy marchewkowe – 20 słoiczków. Mój Stary zjadł od razu całą miskę prawie wyparzając sobie gębę bo się nie mógł doczekać :) Jak zaczęłam wyliczać komu obiecałam dać na spróbowanie to wyszło ze zostanie 13. Gdy to usłyszał to aż zapiał „cooo??? tylko 13 na całą zimę???” I jutro muszę dymać na targ i dorabiać drugie tyle bo tak wszystkim w domu smakują <3

  • Basia Olesińska

    Ile można trzymać taki dżem? Nie trzeba żadnej pektyny ani nic?

  • Sabina Pindycka

    MAM I JA!!!!!!!!!!!!! <3
    przepyszne :)