Kotleciki z kapusty i kaszy jaglanej, które smakują jak ryba!

napisała 02/09/2016 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie
kotlety z kapusty i kaszy jaglanej8

Po pierwszym przepisie na pieróg – inspirowany Podkarpaciem, składający się z ziemniaków, kaszy gryczanej, twarogu i cebuli, opcji śniadaniowo-obiadowej serwowanej zarówno na ciepło jak i na zimno, czas na kolejny przepis! :-) Kotlety z białej kapusty i kaszy jaglanej! Miodzio!

Przepis na te kotlety dostałam od mojej Teściowej, która pochodzi z rodziny od pokoleń zamieszkującej podkarpackie tereny. Jako że ja bywam w tamtych rejonach bardzo sporadycznie, staram się czerpać jak najwięcej z tych kulinarnych trików. Brakuje mi tej lotności łączenia składników i pewności siebie za sterami kuchennych gadżetów. Ale jest ze mną coraz lepiej, podobno ;-)

Kotlety z kapusty są opcją wegetariańską, jednak możecie śmiało to danie uzupełnić o np. mięso mielone. Za dawnych czasów, szczególnie tych wojennych, mięso było rarytasem, dlatego rodziny jadły to, co urodziła Matka Ziemia, i co miało długą żywotność w ziemniankach. Kapusta należała właśnie do tego typu warzyw.

Przy okazji, ciesze się na ten przepis – mam ogromny problem z komponowaniem dań na bazie kapusty. Nie za bardzo wiem jak ją przemycać do dań dla dzieci a przy tym się nie „narobić” ;-)  Za gołąbkami nie przepadam… Należę do kucharzy typu instant i „too fast too furious” ;-)

Dzisiejszy przepis jest drugą już podkarpacką miksturą, której ambasadoruję razem z marką Zott. Kotleciki w rodzinie mojego Męża podawanej są zazwyczaj przy akompaniamencie sałatki wymieszanej ze śmietaną i odrobiną cukru z kilkoma kroplami cytryny. Pychota! :-)

Do zrobienia ok 12-15 kotlecików potrzebujesz:

  • 1/4 główki białej kapusty drobno pokrojonej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

kotlety z kapusty i kaszy jaglanej3

kotlety z kapusty i kaszy jaglanej2

  1. Drobno pokrojoną białą kapustę gotuję przez ok.25 minut w posolonej wodzie i odcedzam.
  2. Kasze jaglaną gotuję na sypko w lekko posolonej wodzie i po ugotowaniu dobrze odsączam z niej wodę.
  3. W międzyczasie na patelni smażę cebulę i czosnek a póżniej na 2-3 minuty wrzucam kapustę i lekko razem wszystko przysmażam, aby pozbawić kapuchę nadmiaru ewentualnej wody.
  4. Ostudzoną kaszę mieszam z jajkiem, kapustą i cebulą. Doprawiam solą i pieprzem. Czasami dodaję również lubczyku.
  5. Nabieram na łyżkę porcję masy i na oleju smażę z dwóch stron na delikatnym ogniu, spłaszczone do okręgów. Trzeba kotleciki delikatnie przewracać, najlepiej taką łopatką, i wtedy będą trzymały świetną formę :-)

Można je też upiec w piekarniku na papierze do pieczenia, nie ma niestety jeszcze obcykanych czasów, aby wyszły nie rozwalające się :-)

Smacznego!

kotlety z kapusty i kaszy jaglanej5

kotlety z kapusty i kaszy jaglanej7

P.S. Kiedy mój M. dostał po nos kotleciki, to skwitował to:

– Pyszna ta ryba! Co to jest? Mintaj?”

– Sama łowiłam… – odparłam :D #WyczucieSmakuPierwszaKlasa :D

Podobne wpisy

  • Dzięki za pomysł na dzisiejszą kolację :D

  • Ann

    Uwielbiam wszelkie kotlety z kaszy, płatków owsianych, soczewicy itd. i często robię, ale z kapustą jeszcze nie próbowałam :) http://codziennik-kobiety.blogspot.com/

  • Dominika

    A zastanawiałam się co zrobić z resztą kapusty, która została z dzisiejszego obiadu – już wiem! jutro działam ;)

  • Kasia

    Mniaaam!
    Rozgotowała mi się kasza i byłam lekko przerażona, gdy ta „ciapa” w ogóle nie chciała się połączyć na patelni, ale dodałam jeszcze jedno jajko i trochę mąki i uratowałam. Cieszę się, że się udało, bo było blisko do tego, żebym rzuciła tym przepisem w kąt, a to byłaby wielka strata.
    Polecam!