Naleśniki z kaszy jaglanej bezglutenowe. Bez mąki i bez mleka.

napisała 04/11/2016 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Ostatnio kombinuję na wszystkie sposoby, aby ograniczyć w naszym domu mąkę pszenną. Nie ukrywam, że pszenne wypieki smakują mi najbardziej, ale cóż poradzę, że cholerstwo nie jest zdrowe…

Bezglutenowe, bez mleka i dla alergików, jaglane cuda! Przepis na te naleśniki z kaszy jaglanej dostałam od mojej koleżanki Anity, która co chwilę raczy mnie swoimi kulinarnymi odkryciami. W jej domu króluje kasza jaglana, którą podaje na tysiące sposobów. Ale dosłownie tysiące! Począwszy od śniadania na kolacji kończąc.

Kasza jaglana to majstersztyk. Świetnie smakuje i na słono i na słodko. Otrzymuje się ją z nasion prosa a pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Posiada bardzo mało skrobi, za to mega sporo przyswajalnego białka. No i nie zawiera glutenu, postrachu obecnych zwariowanych czasów ;-) Ja się nią obecnie raczę na potęgę, bo jak wyczytałam, że zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, to uprawiam jaglane szaleństwo ;-) Dobra, schodzę na ziemię!

Te naleśniki z kaszy jaglanej są nie tylko smaczne! Fakt, że są bezglutenowe, czyli w tym wypadku bez mąki pszennej i bez mleka krowiego dodaje im takiego splendoru, że szkoda gadać ;-), bo mam wrażenie, że zaczynam przechodzić czasami na fajną stronę kulinarnych mocy i cieszy mnie fakt, że aktywnie wdrażam u nas plan „prozdrowotny”. Nie chcę też przeginać w drugą stronę, ale oby tak dalej, serio!

Potrzebujecie do ich wykonania:

  • 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej [ do gotowania można wrzucić 2-3 suszone morele albo śliwki, jeśli chcecie mieć słodszy posmak bez dodawania cukru, ksylitolu lub syropu z agawy. Po śliwkach kasza nabierze ciemniejszej barwy, dlatego morele są bezpieczniejsze]
  • 0,5 szklanki mleka owsianego, ryżowego lub sojowego. Krowie też jest spoko, o ile nie macie alergii!
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej [jeśli takiej nie macie i nie boicie się ;-) pszennej to pszenna też jest ok]
  • 1 jajko [ ja dodaję 2 jajka, bo walczę z przemycaniem jaj do diety moich maluchów]
  • opcjonalnie łyżka oleju [z pestek winogron, rzepakowego lub słonecznikowego – ułatwia smażenie]

1. Wymieszajcie ugotowaną kaszę jaglaną z mąką i mlekiem.

2. Dodajcie do tego jajka i zblendujcie, aby masa była gładka. Jeśli jest odrobinę za gęsta, to dodajcie małe „chlup” mleka i powinno być ok. Dodatek łyżki oleju pomaga w tym, aby ładniej się smażyły.

3. Zawsze smażcie na dobrze rozgrzanej patelni. Te patelnie do naleśników to w ogóle majstersztyk, bo od kiedy je mam prawie w ogóle nie używam oleju. Gdyby naleśniki za bardzo Wam się przyklejały a nie chcecie przesadzać z olejem, polecam najpierw polać ręcznik kuchenny odrobiną oleju i tak wysmarować patelnię. Gdyby się rozpadały warto dodać odrobinę mąki kukurydzianej, ale zazwyczaj dwa jajka robią robotę :-)

Smacznego!

Podobne wpisy

40 komentarzy

  • Reply Monia I MamaInspiruje 04/11/2016 at 14:05

    Ja uwielbiam też naleśniki gryczane i kokosowe robione na tych mąkach :)

    A z jaglanych rzeczy pyszne (i zdrowe) są też knedle jaglane :)

  • Reply czytam, kiedy mogę 04/11/2016 at 23:31

    Muszę wypróbować ten przepis Te z kasza manna sa wyśmienite ??

  • Reply Olga Pietraszewska 05/11/2016 at 09:26

    Akurat tą wersję naleśników znam! Ale cały czas mam w planach wypróbowanie tych z kaszy mannej :)

  • Reply Gudilla 05/11/2016 at 22:28

    Moda na kaszę jaglaną tak jak każda moda-przeminie ☺ i bedziecie się przepraszać z pszenicą.

    • Reply Tova 11/11/2016 at 21:23

      Taaa… szczególnie będą się z pszenicą przepraszać ludzie z nietolerancją ;-) A ten bum na kaszę jaglaną, to nie moda, tylko wzrost świadomości ludzi na temat jej dobroczynnych właściwości.

    • Reply Sylwia Sobczyk 03/01/2017 at 15:22

      Pewnie. Zwłaszcza ci wszyscy, którzy cudem pożegnali różne alergie, o których pojęcia nie mieli. Np. AZS, który tajemniczo ginie po odstawieniu pszenicy.

  • Reply Angelika / a dreamer's life 06/11/2016 at 00:21

    Przepis zapisałam i zgodnie z niedzielną tradycją jutro wypróbuję :)

  • Reply Szybkie gotowanie 11/11/2016 at 19:49

    Robiłam z podobnych składników kiedyś i naleśniki i placuszki – osobiście wolę smażyć placuszki, bo jest trochę szybciej ;).

  • Reply Dorota Baranowska 11/11/2016 at 21:46

    Pisząc mąka ziemniaczana masz na myśli skrobie czy prawdziwą mąkę? Bo tej drugiej to ze świecą szukać w sklepach…

  • Reply Katarzyna Lemanowicz 11/11/2016 at 22:06

    Naleśniki z kaszy jaglanej to istne cudo! Ja ostatnio dodałam jeszcze mus z dyni? (podpatrzone u tasteuplife.pl)… były pyszne!

  • Reply ewa 12/11/2016 at 19:41

    a czy można dodać mąkę kokosową?

  • Reply Anna Wasilewska 14/11/2016 at 14:46

    Do smażenia lepiej używać tłuszczy nasyconych (olej kokosowy, smalec) lub ewentualnie oliwy z oliwek ;)

    • Reply Caterii 04/01/2017 at 19:04

      Na oliwie z okiwek sie nie smazy !!!

  • Reply Edyta 15/11/2016 at 10:57

    Rozwalilas mnie tymi nalesnikami ??są przepyszne ?

    • Reply Magda 03/01/2017 at 15:42

      Moze banan? ;)

  • Reply Monika 16/11/2016 at 12:52

    Witam serdecznie – a co za miast jajek ?? Mam nietolerancję na całe jajka :( :(

    • Reply mantissa 04/01/2017 at 16:50

      Proszę. Moze się przyda. :)

    • Reply Magda 08/05/2017 at 15:21

      Siemię lniane

  • Reply czytam, kiedy mogę 18/11/2016 at 19:01

    Zrobiłam raczej placuszki niż naleśniki ale nie liczy sie rozmiar tylko to, ze smakują wybornie

  • Reply Magda 03/01/2017 at 15:45

    Ja dzis robilam omlet z platkow jaglanych i musze przyznac, smakuje fenomenalnie! przepis na nalesniki sobie zapisuje, bo moja bratanica je uwielbia, ale niestety ma uczulenie na gluten, wiec zobaczymy :D

  • Reply BeztroskaMama 03/01/2017 at 16:13

    Uwielbiam naleśniki v? takich jeszcze nie próbowałam. Więc trzeba nadrobić.
    Ostatnio odkryłam naleśniki z kaszy manny ? również rewelacja. Polecam

  • Reply Bezglutenowa przyszła mama 03/01/2017 at 18:53

    Z doświadczenia bezglutenowca polecam połączenie mąki z cieciorki z mąką z tapioki. Po wielu próbach tylko to połączenie umożliwiło mi upieczenie tarty, która smakuje jak wykonana z mąki pszennej i co mega dla mnie ważne nie kruszy się i nie rozpada. Goście, których poczęstowałam tym „wynalazkiem” nie mogli uwierzyć, że to nie jest tarta pszenna.

    • Reply Marta 27/04/2017 at 18:50

      Można prosić przepis?? :)

  • Reply Bezglutenka 12/01/2017 at 09:31

    Pycha ? Jestem zachwycona tymi naleśnikami. Polecam ??

  • Reply Paulina Pieczonka 03/02/2017 at 16:04

    Obłędne!!!!!! Nie sądziłam, że z kaszy jaglanej można wyczarować takie cudo :-) gratuluję :-) ps: i zdrowa kasza przemycona do menu mojego 4 letniego synka!

  • Reply magda 01/04/2017 at 21:07

    Pani Magdo, uwielbiam czytac Pani artykuly ale ten mnie przerazil. Jako dietetyk musze zareagowac. Smażenie na oleju z pestek winogron czy slonecznikowym jest absolutnie zabronione! Te oleje maja zbyt niska temperature dymienia. Wydzielaja sie substancje rakotworcze. Bardzo prosze o zmiane tego fragm w przepisie. Poza tym danie jak najbardziej warte uwagi.

    • Reply Magda Szczesliva 01/04/2017 at 21:09

      Pani Magdo,

      Bardzo proszę o jakiekolwiek źródło. Pytam nie bez powodu i jestem bardzo zmartwiona :( Jeden z dietetyków tak właśnie wyraźnie sugerował mi smażyć! :(

  • Reply Klarasara 02/04/2017 at 07:18

    Magdo ja dodaje połowę mleka połowę wody gazowane naleśniki są puszyste więcej przepisów na śniadanie masz albo kolacje

  • Reply Anna Michalska 06/04/2017 at 16:18

    Ile nalesnikow z tego przepisu wychodzi?

  • Reply Daria Wachtarczyk 17/06/2017 at 11:49

    A czy mleko kokosowe sie nada? Bo tylko takie mam.. Czy nie pasuje?

  • Reply Ula 17/06/2017 at 12:17

    Kurka pieczona, brzmi mega pysznie! Dziś je zrobię! Dzięki Magda za przepis! :)

  • Reply Inka 30/06/2017 at 09:28

    A czy można dodać mąkę żytnia lub razową ?

    • Reply Magda Szczesliva 30/06/2017 at 10:06

      Można, natomiast nie znam niestety proporcji w jakich należałoby wykonać przepis.

  • Reply maga 07/07/2017 at 18:56

    Dziękuję za super przepis! Z jednym jajkiem i dokładnie połową szklanki mleka (jaglane z firmy Natumi)ciasto wyszło gęste takie jak na racuchy i właśnie takie małe racuszki-placki usmażyłam. Do miksowania dodałam też pół łyżeczki mielonej prawdziwej wanilii. W charakterze dodatku tylko posypka z ksylitolu. Synek stwierdził, że pycha i chce takie same na śniadanie :-)))

  • Reply maga 07/07/2017 at 19:01

    Dziękuję za świetny przepis! W wersji z jednym jajkiem, połową szklanki mleka jaglanego, odrobiną wanilii burbońskiej ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Smażyłam małe okrągłe placuszki. W charakterze dodatku tylko posypka z czystego ksylitolu i synek zajadał ze smakiem. Na śniadanie zamówił takie same :) Pozdrawiam autorkę i wszystkie mamy poszukujące fajnych przepisów!

  • Reply Monika 25/07/2017 at 18:06

    Bardzo fajny przepis, dziękuję! Ja robię na mleku kokosowym i zamieniam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej na 1 łyżkę drobnych otrąb owsianych oraz dodaję 1 łyżkę nierafinowanego ekologicznego oleju kokosowego oraz 1 łyżeczkę syropu klonowego.

  • Reply Magdalena 17/01/2018 at 18:02

    Nie trzeba mieć celiakii, żeby nie tolerować glutenu, ale kto to bada (celiakia, alergia i nietolerancja na gluten to 3 różne rzeczy).
    Pszenica zdrowa? owszem, każda stara jej odmiana. Popularna pszenica od 50 lat podlega modyfikacjom, na jej niekorzyść. Opioidy pszeniczne, gladiady, glifosat, to pewnie Pani też obce? Świadome żywienie nie jest modą

  • Reply Wiesław Szymeczko 04/07/2018 at 16:59

    a mi wg powyższego przepisu nie udają się naleśniki :( na patelni nie mogę ich odwrócić bo się rwą…ciasto podczas smażenia robi się jak guma ale na tyl słaba że przewrócić na drugą stronę naleśnika nie sposób :( jak wy sobie z tym problemem radzicie?

Odpowiedz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.