Panna cotta – genialny i szybki deser walentynkowy

napisała 13/02/2016 COOLinarnie, Kulinarnie
Panna-cotta-6-960x637 (1)

Zawsze chwalę się, że jestem mistrzem dań gotowych lub prawie gotowych ;-) Kucharzenie godzinami nie jest dla mnie. W tym przypadku nie potrzebujecie siódmego stopnia wtajemniczenia i czarnego pasa. Kilka ruchów łyżką i jeden z moich ulubionych deserów jest gotowy!

Aby przyrządzić waniliową Panna Cottę potrzebujesz:

  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 50 ml mleka
  • 100 g serka mascarpone
  • 60 g drobnego cukru [możesz użyć ksylitolu]
  • 1 laskę wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 75 ml gorącej wody

Panna cotta 2

Panna cotta

Do malinowego sosu potrzebujesz:

  • garść malin
  • cukier [ilość wg uznania] ja dodałam 30 gram cukru trzcinowego

Maliny z cukrem wymieszaj i podsmaż w małym garnuszku, aż powstanie płynna masa.

Laskę wanilii przetnij na pół, aby wydostać z niej wszystkie ziarenka. Śmietankę, mleko, mascarpone, cukier i ziarenka wraz z laską wanilii dokładnie wymieszaj do zagotowania. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i ciepłą wlej do masy [ uprzednio wyjmij laskę wanilii]. Jak już dobrze wszystko wymieszasz, odczekaj kilkanaście minut, aż masa lekko ostygnie i wlej do pojemniczków. Pozostaw na kilka godzin aż masa stężeje i do dzieła! Podgrzej sos malinowy i polej nim śmietankową masę.

Rada Szczeslivej ;-) – jeśli użyjesz foremek do babeczek, wyjmowanie z nich panna cotty ułatwia zanurzenie ich spodu w gorącej wodzie na kilka sekund.

Panna cotta 5

Panna-cotta-3 (1)

Słodkich Walentynek!

Może w tym roku skapnie mi się jakiś walentynkowy bukiet stokrotek! Trzymajcie kciuki! ;-)

Podobne wpisy

  • Właśnie wysłałam męża po śmietanę i serek mascarpone i będzie niedzielny deser. Kocham panna cottę, ale nigdy nie robiłam jej z mascarpone. Dzisiaj wypróbuję Twój przepis.