Pieczone rzodkiewki – wspomagają leczenie infekcji i oczyszczają nos i zatoki

napisała 24/08/2016 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Koktajlovo, Kulinarnie
DSC_8194

Przyznam zupełnie szczerze bez bicia, że nigdy za rzodkiewką nie przepadałam. Jeśli ktoś przygotował jakieś danie z rzodkiewką – ok, zjadłam ze smakiem, jednak samowolnie ta rzodkiewka nigdy nie lądowała w moim zakupowym koszyku.

Moje dzieciństwo bardzo często smakowało rzodkiewkami. Mój Tata dodawał je do jego sobotniego numeru popisowego, czyli twarogu ze szczypiorkiem i przyprawami, który jadło się albo samodzielnie albo lądował on na kanapkach. Ja z kolei od dawna nic sensownego z nich nie mogłam wyczarować.

Ostatnio próbowałam przepraszać się z rzodkiewką. Kupiłam kilka pęczków. Podchodziłam do nich chyba ze 3 dni. W rezultacie wylądowały one na kanapkach. Zorientowałam się, że w surowej formie te rzodkiewki nie są dla mnie – tak jakby piekł mnie po nich żołądek i miałam podrażniony przełyk. Doszłam jednak do wniosku, że spróbuję zjeść je w innej formie. Kiedyś moja babcia podsunęła mi pomysł, że jeśli dane warzywo nie smakuje mi na surowo, to warto zrobić użytek jego np. poprzez pieczenie.

I to było to! Bingo, eureka i fanfary! Wyobraźcie sobie, że po ich pieczeniu nie tylko zyskały one na smaku, ale złagodniały i żadnego pieczenia żołądka nie odnotowałam, po ich zjedzeniu. Ba! Mój trzylatek był zachwycony ich smakiem i jutro też postawią na stół rzodkiewkową przekąskę. Jej przygotowanie zajmie tylko chwilę a większość i tak zrobi za nas piekarnik.

Wspomniałam o działaniu antyseptycznym i oczyszczającym zatoki – to olejek gorczycowy i siarka zawarte w rzodkiewce są za to odpowiedzialne. Ponadto jest baaardzo bogata w żelazo, miedź i mangan. To pierwiastki krwiotwórcze. Jeśli takie upieczone rzodkiewki posypiemy pietruszką, zawierającą duuużo żelaza, to wykorzystamy te krwiotwórcze składnikowe inklinacje ;-)

DSC_8165

DSC_8174

Do zrobienia zapiekanych rzodkiewek potrzebujecie:

  • rzodkiewek :D ;-)
  • oliwy z oliwek
  • przypraw: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka.

Sposób przygotowania:

  • umyte rzodkiewki kroję wzdłuż na pół
  • mieszam z dwiema łyżkami oliwy i przypraw
  • rozkładam je na papierze do pieczenia
  • i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
  • piekę 30-40 minut, w połowie pieczenia potrząsam blachą, aby zarumieniły się z innych stron

DSC_8176

DSC_8182

DSC_8179

I gotowe! :-)

Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. A z sosem czosnkowym są the best! [trochę jogurtu naturalnego, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku] Pyyycha!

Podobne wpisy

  • Dorota Konieczka

    Polecam jeszcze spróbować ugotowanych rzodkiewek? wystarczy wrzucić je na ok 15-20minut na lekko osolony wrzątek i mamy to? a jaki efekt kolorystyczny, zobacz sama? i dodatkowo można polać bułeczką tartą przesmażoną na masełku – pychotka?