Popcorn z kaszy gryczanej – zdrowa i szybka przekąska w 3 minuty!

napisała 16/01/2016 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie
Popcorn z kaszy gryczanej4

Wiem, że ta nazwa sama sobie przeczy – przecież popcorn odnosi się stricte do kukurydzy prażonej, ale doszłam do wniosku, że nie ma co utrudniać sobie życia i przyjmijmy, że w naszym szczęślivym świecie popcorn z kaszy gryczanej to popcorn z kaszy gryczanej. Tyle, nic więcej. Ani nic mniej ;-)

Mój starszak, któremu w kwietniu stukną trzy lata, ostatnio nie może popisać się apetytem. I walczę na różne sposoby, aby przekonać go do jedzenia. Często polegam na polu walki, a czasami udaje mi się go przechytrzyć. Mamy ostatnio pewien problem, otóż Ivo gardzi ziemniakami, kaszami i tego typu sypkimi i okołosypkimi obiadowymi tworami. A że ja się tak łatwo nie poddaję, to wpadłam na to, aby zrobić małe kulinarne czary-mary z kaszą gryczaną i udało się! I on to łyknął, dosłownie, niczym głodny pelikan!

Popcorn kukurydziany uwielbia, to ja mu zaserwowałam popcorn gryczany! I to był strzał w dychę! Miałam trzy próby kulinarne i za trzecim razem doszłam do perfekcji, dlatego mogę się teraz z Wami podzielić tym przepisem.

Potrzebujecie:

  • 100 gramów kaszy gryczanej palonej [najlepiej ekologicznej, ale jeśli takiej nie posiadacie, to też bedzie ok. Już tłumaczę dlaczego eko kasza okazała się lepsza.. Robiłam klasyczną marketową kaszę i nie chciała ona tak pięknie pokazać swoje białkowe wnętrze, a ta ekologiczna pięknie zarumieniła się i wypuściła kwiaty z białka]
  • olej rzepakowy 300 ml [lub każdy inny olej roślinny, np. słonecznikowy, z pestek winogron]
  • sól do smaku

Z kuchennych przyborów potrzebujecie mały garnek, do którego wlejecie olej, oraz małe sitko, na którym będzie odbywało się szybkie smażenie.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlejcie olej. Podgrzejcie go bardzo bardzo mocno, ale uważajcie, aby go nie spalić. Zanurzcie małe sitko w gorącym oleju i szybkim ruchem wsypcie pierwszą łyżkę kaszy gryczanej. Kaszę smażymy małymi porcjami, po 5 sekund [raczej nie dłużej!] Kiedy olej zasyczy zobaczycie po chwili, że kasza gryczana popękała i na wierzchu jest białko, i w tym właśnie momencie, po ok. 5 sekundach, szybko wyciągacie porcję. Szybkie wyciąganie po tym czasie jest istotne – bo gdy łuska się otworzy to za długo trzymana w oleju będzie chciała się zamknąć, a my tego chcemy uniknąć.

Ewentualny nadmiar oleju wchłaniacie w ręcznik papierowy.

popcorn gryczany

I kolejną łyżkę zanurzacie w oleju. Trzeba pilnować, aby kasza nie była za długo w oleju, bo inaczej zrobi się twarda. Należy czekać na moment, aż białko wyskoczy z nasionka, i pach, wyciągacie. Po smażeniu olej zostawcie do ostygnięcia i możecie użyć go do kolejnego smażenia.

Posólcie popcorn do smaku i wcinajcie jak już ostygnie.

Popcorn z kaszy gryczanej3

Popcorn z kaszy gryczanej1

Jest pyszny, zdrowy [szczególnie smażony na oleju rzepakowym!] i sycący. Ivo się zajadał aż mu się uszy trzęsły, najbardziej upodobał sobie jedzenie go łyżką :-) Jets idealnym dodatkiem do mięs i innych bardziej skomplikowanych dań. Dodaje takiego smaczku i wspaniale wygląda.

Smacznego! :-)

Podobne wpisy

  • O, ale fajny pomysł. Nie wpadła bym na to. Co prawda trochę mnie przeraża cała ta procedura z gorącym olejem, ale najwyżej zatargam do dzieła Aruna haha. Moje dziewczyny lubią wszystkie kasze, ale też bardziej od ich sypkich wersji wolą kasze ukryte w zupach lub kotlecikach :). Może tak podejdź młodego?

    • Dałaś mi do myślenia z tymi kotlecikami! Zresztą z zupami też ;-) Jutro pomidorowa z kaszą, ha!

  • kamila

    Marchewki juz poszły w ruch to i kasza będzie ?

  • ale super pomysł! Jesteś kopalnią superanckich przepisów :)

    • Czasami uda mi się wskoczyć w temat kulinarny, że nie tylko mi się spodoba i smakuje ;-)
      Natala, dzięki i do usług! ;-)

  • Kasia

    A czy w maszynie do popcornu ma szanse wyjsc?

  • Sweetshoop.pl

    Super pomysł! Wypróbuję przy najbliższej okazji!

  • Marchewki były superaśne, więc i kaszę spróbuję :)
    To dobra też opcja na przekąską podwieczorkową :)

  • Ola

    Pomysł super jednak proszę poczytać o olejach. Smażenie na wszystkich roślinnych z wyjątkiem kokosowego jest niezdrowe a w szczególności na oleju rzepakowym, który jest modyfikowany i pryskany chemią. Dla dziecka absolutnie nie wskazane. Jeżeli chcecie żeby było zdrowo proponuję usmażyć to na wspomnianym wcześniej oleju kokosowym albo maśle klarowanym. Pozdrawiam

    • Elka

      DOKŁADNIE!!!!!!!!!! Zgadzam się w 100% z powyższym!

    • Kosmat

      Och, ach , jakie wy mądre. W oleju to chemia? Sto razy więcej jej na buźki ładuje cie w szminkach i innych kosmetykach!

  • dżam

    Nie przekonuje mnie ten przepis…kasza – ok, smażona w oleju – stanowczo nie…