Przepis na zdrowe i pyszne batony muesli dla całej rodziny!

napisała 30/10/2023 COOLinarnie, Kulinarnie

Moje dzieci to łasuchy. ;-)

Zmobilizowałam się ostatnio do robienia domowej roboty słodkości, które nie tylko są słodkie, ale także zdrowe i urozmaicają dietę. Na pierwszy ogień poszły batony muesli, które uwielbiamy całą rodziną. ;-) Ogromną zaletą tego przepisu jest to, że jest on banalny, a po drugie może podlegać dowolnym modyfikacjom – tak naprawdę możemy wrzucić do misy cokolwiek mamy pod ręką.

Ja postawiłam na żurawinę, orzechy włoskie, rodzynki, otręby pszenne i żytnie, suszone morele i figi. Jednak następnym razem postawię na nasiona dyni, siemię lniane i inne wynalazki.

batony muesli dla dzieci 4

Do wykonania batonów muesli użyłam:

  • 3 garście płatków owsianych
  • 1 garść płatków żytnich
  • garść żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • pół garści rodzynek
  • garść suszonych moreli
  • 4 suszone figi
  • 4 łyżki oleju z pestek brzoskwiń [ można użyć innego oleju, np. z pestek wingoron, kokosowego etc.]
  • 1 całe jajko
  • 1 białko [możecie zamiast jajka i białka dodać np. 4 łyżki soku pomarańczowego]
  • 2 łyżki syropu klonowego [ można wymienić go na miód]

Sposób wykonania:

Posiekałam orzechy, morele, żurawinę i figi. Wrzuciłam je do miski razem z resztą składników i dobrze wymieszałam. Na małej blasze [ok.20 x 10 cm] ułożyłam papier do pieczenia. Uzyskaną masę dobrze wgniotłam w blachę, tak aby powierzchnia była w miarę równa. Piekłam mieszankę przez 25 minut w 180’C.

Składniki możecie dowolnie modyfikować pamiętając o tym, aby zawsze do sypkich produktów dodać coś co lekko zwiąże je wszystkie np. białko, sok pomarańczowy, miód bądź syrop klonowy.

Czy kombinujecie na własną rękę ze słodyczami domowej roboty? Ja uwielbiam ten rewir kucharzenia! ;-)

Podobne wpisy

18 komentarzy

  • Reply Madleine 08/11/2014 at 13:39

    koniecznie zrobię :) Wygladaja pysznie!

  • Reply InspiracjeOnline 09/11/2014 at 00:02

    oooo tak! Robię! Ale nie jutro, bo jeszcze kuchni nie mam;)
    Ale zrobię z pewnością, nie dla dziecka, bo jeszcze nie jada takich pyszności, ale dla nas, bo wciagamy za dużo czekolady …

    :)

  • Reply kasiek 10/11/2014 at 00:52

    Hmmm… Mam pytanie- płatki czy otręby? :-)

  • Reply ojMaryna 10/11/2014 at 18:19

    Wiesz, że tak :D fajny przepis. Trochę przypomina składem te ciastka, które robię na śniadanie mojej Jagodzie, ale wersja batonikowa może jej się jeszcze bardziej spodobać :)

  • Reply alexanderkowo.blogspot.com 10/11/2014 at 19:13

    rety, super! Spróbuję :)

  • Reply kaszubkowo 17/02/2015 at 21:08

    To chyba będzie strzał w dziesiątkę:) Zapowiada się pysznie a do tego-co dla mnie najważniejsze szybkie i proste w wykonaniu:)

  • Reply Katarzyna Pozarlik 04/03/2015 at 14:31

    Ja z tych „nie umiem nic na oko” wiec niestety ale garść dla mego mózgu za bardzo abstrakcyjnym pojęciem jest. A w przybliżeniu garść to ile łyżek? Wiem, wiem skrupulatność do entej potęgi. Ale….no dobra przyznam się. Zrobiłam i nie wyszły bo sie nie związało. Buhuuuhuuu. Tośka uczulona na jajo, więc dałam 3 przepiórcze i pewnie za dużo soku z pomarańczy…. No ale popracuje nad tym. W końcu do cholery muszą sie udać.

    • Reply Magda Szczesliva 04/03/2015 at 14:46

      Garść to wg mnie takie dwie łyżki czubate :) musi wyjsć, kurde! :)

      • Reply Katarzyna Pozarlik 04/03/2015 at 14:55

        dobra. Jutro powtórka z rozrywki

  • Reply ewka baba 04/03/2015 at 15:13

    Też dawno nie robiłam tych batonow. Ja i synek je uwielbiamy. Muszę wybrać się do sklepu po produkty, bo wszystko do pieczenia chleba zużyłam .

  • Reply PinkMOODline 05/03/2015 at 01:28

    A ja tutaj w Torquay mam takie dwie panie, co malutką cukierenkę prowadzą i w niej na bieżąco właśnie takie cudne słodkości robią. Pieką wszystkie możliwe odmiany takich batonów, dlatego sama już nie robię tylko wracając z synkiem ze szkoły codziennie do nich zachodzę. I cieszę się, że tutaj jestem, bo w PL pewnie sanepid i konkurencja wykończyłyby te dwie panie. Gdyby nie te moje kochane dwie cukierniczki to bym pewnie zrobiła, bo pyszne. Polecam!

  • Reply MARTA Antonowicz 17/02/2016 at 12:45

    Kurde muszę znowu motywację uruchomić. Robiłam sobie i mężowi wcześniej. Ostatnio postawiłam na placki z kaszy manny. Jak ja robiłam to często wrzucałam banana rozgniecionego :)

  • Reply nie-winna 28/10/2016 at 23:02

    a co polecasz bardziej – własnie takie robione własnoręcznie batony, czy batony musli z firmy ekologicznej, np Holle?

    • Reply Magda Szczesliva 28/10/2016 at 23:23

      Kupić łatwiej. Jednak wolę zrobić sama. Mam z tego satysfakcję i wiem dokładnie co jest w środku.

    • Reply Magda Szczesliva 28/10/2016 at 23:23

      Kupić łatwiej. Jednak wolę zrobić sama. Mam z tego satysfakcję i wiem dokładnie co jest w środku.

    • Reply Magda Szczesliva 28/10/2016 at 23:23

      Kupić łatwiej. Jednak wolę zrobić sama. Mam z tego satysfakcję i wiem dokładnie co jest w środku.

  • Reply Cyberpaka 04/02/2017 at 21:29

    Bardzo fajny przepis. Owoce + orzechy, nie dość, że smaczne to jeszcze pobudza mózg. Nic dziwnego, ze dzieciaki uwielbiają ;)

Skomentuj kaszubkowo Anuluj odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.