Zdrowe chipsy z jarmużu i buraka. Dzieci je uwielbiają!

napisała 27/09/2016 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie
Czipsy w buraka i jarmużu 6

Za punkt honoru postawiłam sobie wykombinować alternatywę dla mnie i całej mojej męskiej części familii, aby siadając przed ekranem telewizora i zapuszczając jakąś uniwersalną komedią móc prawą rękę zanurzać w miseczce z chipsami namaczając je później w jakimś smacznym jogurtowym sosie, o ile limit dziennych kalorii pozwoli ;-)

Zrobiłam sobie w głowie taką wizualizację i za wszelką cenę chciałam dopiąć swego. Jednak czipsy z klasycznego ziemniaka wydały mi się być zbyt banalnym rozwiązaniem. Wiecie, są takie dni, że chciałybyście zabłysnąć przed samą sobą i zaskoczyć same siebie swoim odkrywczym pomysłem na jakąś kulinarną fanaberię ;-)

I ja uruchomiłam pewnego dnia swoje pokłady zwojów mózgowych i doszłam do wniosku, że zrobię mały eksperyment, kulinarną symulacją zwany. Nie sądziłam, że uda się on już za pierwszym razem! Do głowy wpadł mi burak, a pod ręką wsunął się jarmuż, który ostał mi się jeszcze w kuchni z poprzedniego dnia kiedy to użyłam go do przygotowanie energetycznego koktajlu.

O ile buraki zawsze były ogólnodostępnym i znanym mi warzywem, o tyle jarmuż jest mi znany dopiero od roku. Na początku na straganach podchodziłam do niego jak pies do jeża [dosłownie], ale przełamałam się w końcu i stwierdziłam, że jest fajnym kapuściastym tworem, który dopiero od niedawna jest doceniany przez Polaków, od kiedy zrobił się bardziej dla nas dostępny :-)

Czipsy w buraka i jarmużu 1

Czipsy w buraka i jarmużu 3

Czipsy w buraka i jarmużu 2

Składniki do przygotowania czipsów z jarmużu:

  • pęczek jarmużu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania: 

Myjemy jarmuż i osuszamy go. Pozbywamy się grubych łodyg [dokładnie wykrawamy je nożem, tak by zostały tylko miękkie części liści] a część liściastą rwiemy na kawałki o średnicy ok. 3 cm. Liście wkładamy do miski i dokładnie nacieramy olejem rzepakowym, i opruszamy solą i pieprzem. Umieszczamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 4 do 5 minut.

Składniki do przygotowania czipsów z buraka:

  • 2 buraki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • odrobina czosnku [może być suszony]
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ja do krojenia użyłam krajalnicy nastawionej na 1 mm plastry. Możecie jednak użyć także mandoliny lub klasycznego, dużego noża kucharza. Dokładnie zraszamy pocięte buraki olejem rzepakowym, opruszamy solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią. Umieszczamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż do chrupkości. Buraki powinny zmienić kolor z nasyconego buraczanego na buraczano-brązowy, lekko przygaszony. Należy jednak pilnować, aby nie wchodził on w klasyczny brąz, bo to świadczyłoby już o ich nadmiernym przypieczeniu.

Po 10 minutach warto obrócić buraczane talarki na drugą stronę, jesli nie udało Wam się ich zbyt cienko pokroić. Moje 1 mm nie wymagały obracania. Im talarki grubsze, tym mogą on potrzebować odrobinę więcej czasu na to, aby zmienić się w czipsy :-)

Smacznego!

Czipsy w buraka i jarmużu 5
Czipsy w buraka i jarmużu 6

Czipsy w buraka i jarmużu 7

Czipsy w buraka i jarmużu 9

Czipsy w buraka i jarmużu 10

 Aż żałuję, że zdjęcia nie są w stanie oddać tego jak chrupiące i rozpływające się w ustach są te chipsy. Wspaniale smakują zarówno bez sosu jak i z sosami. Mój Mąż nie mógł się od nich oderwać i w ciągu jednego wieczoru razem z Ivkiem pochłonęli calusieńkie dwie misy!

Podobne wpisy

  • Magda, te chipsy burakowe wyglądają obłędnie!!!
    Aż się głodna zrobiłam, na pewno wypróbujemy w tym tygodniu, tylko będę się
    musiała nagimnastykować żeby znaleźć surowe buraki, bo tu w UK o nie trochę
    trudno. Co do jarmużu to też uwielbiamy…ale… robimy trochę bardziej ‘niegrzeczną’
    wersję – 1 minutę przed wyjęciem z piekarnika posypujemy parmezanem żeby się
    roztopił (wtedy już nie solimy, bo parmesan słony sam w sobie), palce lizać, mówię
    Ci! Buziaki

  • Haha :) nie ma to jak dobry post na początek dnia ;)
    Zamarzyłam i lodach… ;) wyglądają pysznie!

  • sept

    Jeśli smakują tak
    jak wyglądają to są pewnie przepyszne:)

  • Joanna Komorowska

    a możesz zdradzić dokładny przepis na galaretkę ( proporcje) i skąd macie foremki ? :)

    • Galaretkę z agaru robimy wg instrukcji na opakowaniu agaru: czyli odpowiednią ilość agar agar rozpuszczamy w ciepłym soku malinowym [ja miałam domowy syrop malinowy, który rozpuściłam w wodzie], możemy dosłodzić do smaku np.ksylitolem, i dobrze zagotowujemy, i odstawiamy do stężenia. Foremki są z Ikea :-)

  • Katarzyna

    Zainteresowałaś mnie tymi chipsami tak bardzo, że moje już siedzą w piekarniku?

  • Anna Szczepańska

    twarde łodygi jarmużu wygodnie też wyciąć nożyczkami, zginajac liść na pół wycinamy twardą część :)