Ameryki tym przepisem nie odkrywam, ale uchylam rąbek tajemnicy jak to robię ja – miłośniczka jabłek, cynamonu i anyżu. Mleka także! Mmm! Lubię jak jabłka z cynamonem są słodkie i kwaśne zarazem, pachnące wszędobylskim cynamonem i delikatnie okraszone anyżem.
Każda rodzina ma swoje sztuczki i przygotowuje to danie inaczej. Ciekawska jestem – jak Wy to robicie? Stawiacie na bardziej dietetyczną wersję? Gotujecie ryż w mleku? A może dodajecie konfitury?
Zazwyczaj gotuję biały ryż, ale tym razem białego miałam jak na lekarstwo i zmieszałam ze sobą ryż brązowy, basmati i czarny. Każdy o innym czasie gotowania. Zabawy było co niemiara! ;-) W rezultacie efekt na talerzu był całkiem ciekawy, zupełnie przypadkowo.
Jak zwykle: 0 kcal, 0 g tłuszczu 0 g cukru! ;-)
Potrzebujecie do ugotowania ryżu:
- 200 g ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1 szklankę wody
- 1 łyżkę brązowego cukru
- szczyptę soli
- łyżka oleju z pestek nasion
- łyżkę masła
Do jabłkowego wsadu:
- 5-6 jabłek
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- szczypta anyżu
- szczypta wanilii
- łyżka brązowego cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Ryż gotuję do miękkości w mleku zmieszanym z wodą, szczyptą soli, łyżką cukru i oleju z nasion. Po ugotowaniu odcedzam ryż i dodaję łyżkę masła. Wszystko dokładnie mieszam.
W międzyczasie ścieram na tarce jabłka, lekko je podduszam na patelni z odrobiną wody, tak aby zmiękły. Zdejmuję z palnika jabłka, dodaję do nich cynamon, cukier i wanilię. Dokładnie mieszam.
Ryż dzielę na dwie równe porcje. Naczynie smaruję od wewnątrz masłem. W naczyniu żaroodpornym układam porcję ryżu. Wyrównuję ją. Dokładam porcję jabłek i ostatnią porcję ryżu na górę. Lekko opruszam ryż cynamonem. Przykrywam pokrywką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180° i piekę 40 minut. Po nałożeniu na talerz dodaję odrobinę anyżu. Tym razem postawiłam na jogurt malinowy jako dodatek :-)
Smacznego!
P.S. Czy tylko ja miewam cyrki z czasem gotowania ryżu? Zazwyczaj zamiast 15 minut, które widnieją jak byk na opakowaniu, muszę gotować go co najmniej o 5-10 minut dłużej…
2 komentarze
Ryż przed gotowaniem dobrze włożyć do zimnej wody i pomoczyć tak 5-10 minut.
Dzięki! Spróbuję następnym razem!