Galaretka jeżynowa bez żelatyny – dzieci ją uwielbiają!

napisała 14/06/2018 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Moje dzieciństwo płynęło pod znakiem galaretek, kisieli i budyniów. O, i kogli mogli również! I daremne były próby mojej mamy, aby uzmysłowić mi i mojemu bratu fakt, że to nie są do końca najlepsze wybory jedzeniowe, a jedynie dodatki, które nie powinny detronizować klasycznego polskiego schaboszczaka, mizerii i ziemniorów ;-)

No ale nie jest łatwo przekonać do tego dzieciaki. Zresztą z dzieciakami to chyba ze wszystkim bywa pod górkę, co ma także swoje plusy. Bo kształtuje charakter i niezłomność… rodzica ;-)

Mój Syn również należy do tych egzemplarzy, które to nie dają o sobie zapomnieć w żadnej sekundzie. Absorbuje całym sobą i podaje w wątpliwość co tylko pojawia się na jego talerzu. A jak już uda mi się przekonać chłopaczysko do tego, aby zjadł co mu podaję pod nos, to staram się również go nagrodzić.

Galaretka jeżynowa bez żelatyny agar3

I to właśnie między innymi taka jeżynowa galaretka jest jedną z tych zdrowszych nagród. Przygotowuję ją bez żelatyny. Zamiast niej używam agaru. Agar jest dość wdzięczną substancją pozyskiwaną z krasnorostów, które rosną głównie u wybrzeży Japonii. Dostaniecie go głównie w sklepach ze zdrową żywnością.

Galaretka jeżynowa bez żelatyny agar2

Tę galaretkę jeżynową wymyśliłam na poczekaniu, gdy mój Synal odmówił zjedzenia jeżyn w czystej postaci. On miewa swoje nastroje, a ja muszę go w tym wszystkim wyprzedzać ;-) Toteż zmajstrowałam na poczekaniu takie oto galaretkowe cudo. Częstujcie się!

Składniki:

  • 2 szklanki jeżyn
  • 1 litr wody
  • 4 łyżeczki agaru
  • 50 ml soku z malin
  • 2 łyżki miodu lub 6 łyżeczek stewii lub cukru
  • 4 łyżki soku cytryny

Sposób przygotowania:

W 0,5 litrze wody rozpuszczamy agar, stewię, sok malinowy i sok z cytryny. Drugie 0,5 litra wody zagotowujemy i wlewamy do niej rozpuszczoną wodę z resztą składników. Gotujemy 1-2 minuty i wlewamy całość do salaretek. I odstawiamy do stężenia, niekoniecznie w lodówce, gdyż agar tężeje w temperaturach powyżej 20 stopni.

Smacznego!

Galaretka jeżynowa bez żelatyny agar8

.

Galaretka jeżynowa bez żelatyny agar10

.

Galaretka jeżynowa bez żelatyny agar7

 

 

 

Dialog:

Moja Teściowa od kilku dni jest u nas, aby poratować mnie przy maluchach, które są wybitnie absorbujące, a ja mam coraz więcej pracy. Gdy robiłam tę galaretkę zaczęła mi się przyglądać i zapytała:

⚫ Magda, a żelatyny nie używasz? To co Ci tę galaretkę zżeluje?

⚫ Agar.

⚫ Tak, tak. Ja wiem że w garze ją będziesz robiła, ale co Ci ją zżeluje?

Taka sytuacja… :-D

Podobne wpisy

5 komentarzy

  • Reply Ksiazki Super 22/03/2017 at 17:59

    Nie lepiej jest użyć naturalnej i zdrowej substancji żelującej którą jest żelatyna niż tego agaru który jest trudno przyswajalnym cukrem?

    • Reply f_cia 04/07/2017 at 14:54

      myślałam że agar agar to wodorosty….

  • Reply kaamuki 12/05/2017 at 11:14

    Teściowa mistrz! :-)

  • Reply Patryk Tarachoń 14/06/2018 at 22:26

    Będę musiał to wypróbować, jesteś wielka!

  • Reply Poradnia Dietetyk Na Walizkach 14/06/2018 at 22:35

    Świetny pomysł! Z dodatków słodzących polecałabym wspomnianą przez Ciebie stewię lub miód :) Natomiast jeżyny to wspaniałe rozwiązanie jeśli chodzi o galaretkę. Same jeżyny mogą być dla dzieci za kwaśne natomiast ich wprowadzenie w takiej postaci to pomysł na ich „przemycenie” do jadłospisu ;) A muszę wspomnieć jako dietetyk, że jeżyny to doskonałe źródło witaminy C, a także antocyjanów, które m.in. dobrze wpływają na oczy naszych pociech.

Skomentuj Poradnia Dietetyk Na Walizkach Anuluj odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.