Obłędna tarta z gruszkami – PRZEPIS

napisała 10/09/2018 COOLinarnie, Kulinarnie

Owocowa, lekka, rozpływająca się w ustach, smakuje genialnie na ciepło z lodami waniliowymi, smakuje równie dobrze na zimno. Czuję, że będzie to jedna z moich ulubionych tart. Jeśli chcecie sprawdzić dlaczego tak mną zawładnęła, zajrzyjcie tutaj. Wiąże się z nią pewna bardzo dla mnie ważna historia.

Upiekłam ją pierwszy raz w Norwegii u mojej Mamy,. Udało mi się ją wyciągnąć z pieca tuż po jej przyjeździe z pracy i wspólnie z kilkoma innymi gośćmi opróżniliśmy kamionkowe naczynie w ciągu pół godziny. To chyba najlepsza rekomendacja, prawda? ;-)

Nie wiem jak Wy, ale ja mam ogromny sentyment do wielu dań, które są w moim stałym repertuarze. Zawyczaj wiążą się z nimi pewne historie. Te wspomnieniowe migawki zostają w serduchu na zawsze i dzięki temu nigdy nie odchodzą w zapomnienie.

Sentymenciara ze mnie, wiem ;-)

Ta tarta jest banalnie prosta i wpasowuje się składnikowo w schemat tego, co zawsze mam na stanie w kuchni :-)

Składniki na spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50–60 g wody
  • odrobina soli

Składniki na wypełnienie tarty:

  • 3 gruszki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki mąki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Wyrabiamy ciasto na spód tarty i zostawiamy w lodówce na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę posmarowaną wcześniej masłem. Nakłuwamy widelcem ciasto i przykrywamy folią. Obciążamy folię ziarnami fasoli, migdałami lub np.ryżem. I pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie pozbywamy się ziaren i folii i podpiekamy spód przez kolejne 5 minut.

Kroimy gruszki w dowolny sposób. Układamy na upieczonym spodzie. Mieszamy wszystkie składniki na sos i oblewamy nim gruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia na 30 minut.

MAR_7447

Tarta gruszkowa przpeis

Tarta gruszkowa szczesliva

I gotowe!

Koniecznie dajcie znać jak smakowało albo… dajcie cynk co dobrego upiekliście na dziś! :-)

Mam dla Was na koniec dialog z moją nastoletnią siostrą, której poziom zasłodzenia nigdy nie jest straszny i mogłaby jeść ciasta pasjami ;-)

No i jak smakowała Ci tarta? – zapytałam ją, widząc że zjadła 3 ostatnie kawałki sama [!] po kryjomu.

No pycha była! No właśnie: „była” … 

P.S. Jeśli udało się Wam zobaczyć dzisiejszy przepis, zostawcie po sobie ślad na Facebooku czy w komentarzu  ❤ Możecie też go podać dalej udostępniając go na swojej tablicy, dzięki czemu przepis się Wam nie zgubi :-)  ❤ 

Podobne wpisy

17 komentarzy

  • Reply Kusterkowa 27/05/2015 at 08:54

    Wygląda obłędnie, więc nazwa mnie nie zmyliła. :)
    Mam już tak długą listę wypieków na najbliższe miesiące, a jeszcze postanowienie, że schudnę, więc nie wiem jak to pogodzić ze sobą!

  • Reply Ewa 27/05/2015 at 10:41

    Kurczę wygląda apetycznie i zamierzam upiec ale mam dużą blachę. Jakie wymiary formy do przepisu? Będę wdzięczna:)

  • Reply Aśka 23/08/2015 at 10:22

    Zrobiłam wczoraj tartę i uwaga… jest BOOOOSKA!!!!!! I nie ma już ani kawałka :) Polecam innym i dziękuję za super przepis! :)

  • Reply Beata 25/08/2015 at 13:00

    zrobiłam tartę i faktycznie była BARDZO SMACZNA :) tylko mam jeden kłopocik ;) generalnie kuchareczka ze mnie marna i właśnie nie wyszedł mi spód tak jak powinien :( to znaczy masa była lepiąca ciągle, po wyjęciu z lodówki wciąż nie nadawała się do wałkowania :/ wyłożyłam nią jakoś blachę i upiekłam. coś z tego wyszło, nikt się nie zatruł :) ale wiem, że nie tak powinno to wyglądać :)

    • Reply Magda Szczesliva 28/08/2015 at 08:01

      Jeśli masa była cały czas klejąca to znaczy, że było za dużo wody :/ Mozliwe, że nieprawidlowo ją odmeirzylas? Masa nie powinna być lepiąca. Powinna być zwarta i gladka.

      • Reply Beata 01/09/2015 at 10:26

        bardzo Ci dziękuje za odpowiedź :) zatem w weekend spróbuję z mniejszą ilością wody :) u mnie moją miarką jest oko, widocznie źle wymierzyło ;) mimo wszystko tarta zniknęła w 5 minut :D

  • Reply Agnieszka Róg 05/11/2015 at 22:49

    takie moze glupie pytanie :P folia taka przezroczysta spozywcza czy aluminiowa :D ?

    • Reply Angela 20/08/2016 at 15:18

      No raczej ze aluminiowa?

  • Reply Invisible 08/04/2016 at 11:20

    Ile to jest 50-60 g wody potrzebuje na ml?

  • Reply ela 08/04/2016 at 14:36

    Czemu ma służyć ta fasola /migdały /ryż?

    • Reply Magda Szczesliva 08/04/2016 at 14:39

      obciążeniu folii, aby ciasto nie wzrastało na wysokość.

  • Reply KaSia 08/04/2016 at 17:32

    Potwierdzam- obłędna!

  • Reply nakolkach.com 06/07/2016 at 13:52

    Mmm, aż chce się zrobić !

  • Reply wereyra 16/07/2016 at 12:47

    Szczesliva- niebo w gębie! robiłam w okrągłej kamionce, więc aby przykryc gruszki sosem, zrobiłam podwójną porcję! meeega! polecam też dodac laskę wanilii:) najlepsza i najprostsza tarta jaką jadłam ostatnio:):)

  • Reply Mary_lu 22/08/2016 at 23:26

    Czy te ziarna też przykryć folią? Nie spalą się?

  • Reply Monika 13/03/2017 at 15:57

    czym można zastąpić jogurt??

Odpowiedz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.