Syrop z buraka – przepis. Na przeziębienie.

napisała 14/10/2019 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Koktajlovo, Kulinarnie

Patent, o którym zaraz Wam opowiem, sprzedała mi Kasia, Czytelniczka. Ale pod ostatnim postem z syropem z cebuli okazało się, że jeszcze kilka innych osób oprócz Kasi zna ten sposób o którym poniżej, dlatego widać, że służy nie tylko mi, z czego ogromnie się cieszę! Cholera, wkroczmy w tę jesień zdrowi i przetrwajmy tacy aż do lata! :-)

Dzisiejsza mikstura jest jedną z najszybszych metod uzyskiwania soku z warzywa, o jakiej słyszałam. Mega wygodna i bardzo intrygująca ;-)

Oczywiście, jeśli jesteście w posiadaniu wyciskarki wolnoobrotowej, to miodzio. W wypadku tego rodzaju wyciskania zachowujemy największą ilość witamin. Niekażdy ją jednak posiada.  Sokowirówka też jest spoko. W końcu to dzięki niej nasze babcie i mamy wyciskały soki a my mamy się dobrze, co nie? ;-)  Jeśli jednak nie posiadacie żadnego z powyższych, to nic straconego. Może macie blender w domu? Wtedy takiego buraka kroimy na małe kawałki, blendujemy i odciskamy z niego sok. Metoda żmudna, ale też skuteczna. Niestety mniej wydajna!

Najciekawsza metodą będzie ta, którą taaadaaam: opiszę Wam poniżej :-)

Bo skoro nie posiadacie żadnego sprzętu, o którym wspomniałam wcześniej, albo posiadacie, ale nie przepadacie za jego używaniem, to ta poniższa metoda jest dla Was. To jest przepis dla leniucha, który ma ochotę poeksperymentować. Czyli dla mnie, między innymi ;-)

Co potrzebujecie do wykonania tego syropu?

  • kilku buraków
  • i miód [najlepiej lipowy, spadziowy albo gryczany – świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach, gdyż mają najwięcej inhibiny, substancji wpływającej hamującej rozwój bakterii

Fresh organic beets

Jak zrobić syrop?

1. Spód buraka przytnijcie odrobinę, tak, aby mógł on poziomo stać na blacie. Nie za dużo. Im więcej zostawicie powierzchni buraka, tym więcej będzie soku :-)

2. Za pomocą małego noża na samej górze buraka nakreślcie kółko o średnicy ok 1,5 -2 cm i poszerzcie ten otwór w dół na głębokość ok. 3-4 cm, ale tak, aby nie przebić się na wylot do spodu. Zwyczajnie – zróbcie krater w buraku :-)

3. Do wyżłobionego przez Was otworu wlejcie łyżeczkę miodu.

4. I zostawcie tak buraka z tym miodem na kilka godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie burak zdąży wypuścić sok, a Wy będziecie mieli co najmniej 1-3 łyżeczki syropu dziennie, który będzie działał wzmacniająco, uodparniająco i przeciwkaszlowo.

5. Syrop można stosować 2-3 razy dziennie zarówno profilaktycznie jak i w trakcie trwania infekcji, aż do momentu, w którym burak przestanie oddawać sok. Będzie to trwało +/- 2 dni. Warto przechowywać go w lodówce, jeśli zlewamy go do słoiczka.

W zależności od tego jakie macie zapotrzebowanie na syrop, przygotujcie od razu taką ilość buraków.

Jeśli natomiast wolicie pobawić się z wyciskarką, jak ja ostatnio zrobiłam, wyciśnijcie pół szklanki soku z buraka i wymieszajcie ją z połową szklanki miodu [proporcja 50/50]. Miód warto rozpuścić w soku z buraka w szklance zanurzonej w ciepłej kąpieli wodnej, w temperaturze nie wyższej jak 45 stopni Celsjusza, tak aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Taką miksturę przechowujemy w lodówce.

Na zdrowie! Piona, nie dajmy się choróbskom! :*

Podobne wpisy