Frytki z cukinii robię dopiero od roku! Przepis na frytki z cukinii dostałam od Czytelniczki Kasi P., która wytłumaczyła mi w mailu, jak je zrobić, i od tamtej pory jestem wierna jej przepisowi. Jej receptura jest szybka i prosta, a frytki są pyszne i uzależniające!
Frytki z cukinii zazwyczaj robię do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków, które już mi kiedyś zaczęły uszami wychodzić ;-) Ale często są też samodzielną przekąską dla moich dzieci, które ciągną mnie za nogawkę, kiedy są głodne. Moi chłopcy jedzą frytki z cukinii z keczupem, z kolei ja jadłam je zawsze z sosem czosnkowym domowej roboty. Jednak odkąd jestem na diecie, to musiałam się z sosem wstrzymać plus do tego robię dla siebie porcję bez obtaczania cukinii w bułce tartej, bo wykluczyłam z diety chleb ;-) Czasami robię również pół na pół mąkę z bułką tartą i też są pyszne! Kombinujcie :-)
Uwielbiam cukinię! Nie tylko jest bardzo niskokaloryczna, ale zawiera też dużo witaminy C, o czym się rzadko mówi :-) Co więcej – jest warzywem, w którym nie odkładają się metale ciężkie! Cukinia odkwasza organizm i pomaga w trawieniu, i mogą ją jeść już półroczne maluszki (ale oczywiście nie w formie smażonej).
Ja uwielbiam również kwiat cukinii i często robię go razem z frytkami i tak samo z nim postępuję, jak poniżej :-)
Składniki do przygotowania frytek z cukinii:
- 0,5 kg cukinii (2 małe cukinie)
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- duża szczypta oregano
- 3-4 łyżki oliwy
Jak przygotować frytki z cukinii:
- Najpierw nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C.
- Cukinię kroimy na podłużne paski, a następnie paski kroimy na pół, aby frytki miały ok 5-7cm.
- Jajko z dodatkiem mleka roztrzepujemy w większej misce. Dorzucamy do tego odrobinę soli i pieprzu do smaku, wedle upodobań. Dodajemy oregano i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy całość.
- Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą.
- 2 łyżki oliwy rozsmarowujemy na blasze do pieczenia (możemy ten krok pominąć i zamiast tego frytki układać później na papier do pieczenia, ale bez oliwy i na samym papierze są wtedy trochę za suche moim zdaniem)
- Paski cukinii maczamy najpierw w jajku, później obtaczamy je w bułce i układamy na blasze z odstępami ok. 1 cm.
- Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut na złoto. Co 3-4 minuty zawsze przerzucam je na drugą stronę i tak kilka razy i w międzyczasie psikam je oliwą z oliwek, ale jeśli nie macie „psikadła” (ja zrobiłam sobie takie domowej roboty z pustej buteleczki), to po prostu skropcie frytki co jakiś czas oliwa z oliwek przy przekręcaniu ich na drugą stronę.
I gotowe! Smacznego! :-)
P.S. O wiele bardziej lubię te frytki niż te ziemniaczane, bo raz, że zdrowsze a dwa, że obieranie cukinii to 30 sekund a obieranie ziemniaków trwa wieczność :D
Smacznego!
P.S. Jeśli udało się Wam zobaczyć dzisiejszy przepis, zostawcie po sobie ślad na Facebooku czy w komentarzu ❤ Możecie też go podać dalej udostępniając go na swojej tablicy, dzięki czemu przepis się Wam nie zgubi :-)
Brak komentarzy