Te pierniczki na szybko piekłam w zeszłym roku na ostatnią chwilę. Przepis jest banalny i zawsze wychodzi! Uważam, że jest to najlepszy przepis na świąteczne pierniczki. Najbardziej lubię w nim to, że nie jest czasochłonny a pierniczki rozpływają się w ustach! Grudzień to czas pieczenia i folgowania sobie. Na bok odłożę dietowanie i pozwolę sobie na więcej niż zwykle ;-)
W zeszłym roku te szybkie pierniczki zawiesiłam na naszej choince. Można śmiało przed pieczeniem słomką wykroić w nich dziurkę a później je na sznurku powiesić. Czasami brakuje czasu na lukrowanie, dlatego ja te pierniki uwielbiam nawet bez tego dodatku. Z przepisu korzysta chyba już cała rodzina, ale bezapelacyjnie to moja babcia była jego pionierką. Wiadomo, że czasami brakuje tego cennego czasu, aby zabrać się za ich pieczenie tygodnie wcześniej, jak nakazuje podobno tradycja ;-)
Ten przepis jest idealny dla spóźnialskich. Kto by się tam czepiał, że pierniki zrobimy tuż przed samymi świętami ;-) Ja przypominam Wam go teraz, bo warto mieć go w kuchni powieszonego dla pamięci. Nawet jeśli pierniczki by okazały się twardawe (choć nie powinny, bo moje trzymają się świeże mega długo) to za namową mojej babci wystarczy zostawić je w słoju albo puszce z kawałkami świeżo ukrojonego jabłka i one wtedy tę wilgoć pochłoną od jabłka i zmiękną.
Do wykonania ok.40-50 pierniczków ( w zależności od kształtu i wielkości) potrzebujecie:
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 120 g cukru pudru
- 100 g płynnego miodu
- 100 g roztopionego masła
- 1 spora łyżka przyprawy do piernika
- 1 spora łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
1. Wszystko rachu-ciachu mieszamy, zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ja często pomagam sobie maszynką do chleba, bo nie przepadam za ugniataniem, cierpną mi paluchy ;-)
2. Następnie stolnicę podsypuję mąką delikatnie i masę rozwałkowuję na ok.0,5 cm.
3. Foremkami wykrawam różne kształty i układam je na papier do pieczenia.
4. Piekę je ok. 10 minut w 180 stopniach.
Pachnącego pieczenia!
15 komentarzy
Uwielbiam szybkie przepisy!!
a nie wychodzą bardo twarde?
Świetnie! Właśnie miałam się zabrać za pieczenie pierników, a tu proszę! super przepis. W zeszłym roku nie miałam siły na wypieki – 9 miesiąc ciąży, ale w tym roku nie odpuszczę ❤️
Pierwszy raz piekę pierniczki i melduję, że wyszły przepyszne! Mięciutkie, troszkę podrosły i wyglądają naprawdę apetycznie! I wiem, dlaczego to jest przepis na ostatnią chwilę.. obawiam się, że moja dzisiejsza porcja nie dotrwa do Wigilii :-) Dzięki za ten wpis ;-)
Dziękuję, mam zamiar zabrać się za pieczenie dzisiaj i mam nadzieję, że jeszcze nie jest za późno. :) A czy mogę użyć tylko mąki pszennej do przepisu, nie wpływanie to na twardość ciasteczek?
Fantastyczny przepis :) Zrobiłam dziś z dzieciakami i wyszły miękkie, pyszne i pachnące. Aż się boję, że mogą nie dożyć Świąt ;)
Dziękujemy za przepis?właśnie siedzą w piekarniku . zamiast cukru jest ksylitol a nami pszennej jest żytnia chlebowa? uwielbiam Ciebie i Twój blog. Mam też do wysłania wiadomość prywatną na temat szczepień ochronnych. Myślę zże jeszcze ja wyśle przed świętami? buziaki
Hej, wyszło z ksylitolem i żytnią chlebową?
a zamiast żytniej (bo nie mam) mogę dać całość pszennej?
pewnie można, ale kurczę za konsystencję nie ręczę :D
Extra wyszły :) dziękujemy :*
Czy ktoś próbował piec ze zwykłej żytniej? Wpływa na konsystencję?
Wyszły extra i są pyszne. Dziękuję za przepis ☺
Rewelacja!!!! Szybkie, pyszne i pachnące . Druga blaszka siedzi w piekarniku, pierwszej juz nie ma?
Zrobilam i wyszly przepyszne. Zapisuje przepis i bede uzywala za rok! Dziekuje