Pierniczki – przepis na ostatnią chwilę!

napisała 07/12/2023 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Te pierniczki na szybko piekłam w zeszłym roku na ostatnią chwilę. Przepis jest banalny i zawsze wychodzi! Uważam, że jest to najlepszy przepis na świąteczne pierniczki. Najbardziej lubię w nim to, że nie jest czasochłonny a pierniczki rozpływają się w ustach! Grudzień to czas pieczenia i folgowania sobie. Na bok odłożę dietowanie i pozwolę sobie na więcej niż zwykle ;-)

W zeszłym roku te szybkie pierniczki zawiesiłam na naszej choince. Można śmiało przed pieczeniem słomką wykroić w nich dziurkę a później je na sznurku powiesić. Czasami brakuje czasu na lukrowanie, dlatego ja te pierniki uwielbiam nawet bez tego dodatku. Z przepisu korzysta chyba już cała rodzina, ale bezapelacyjnie to moja babcia była jego pionierką. Wiadomo, że czasami brakuje tego cennego czasu, aby zabrać się za ich pieczenie tygodnie wcześniej, jak nakazuje podobno tradycja ;-)

Ten przepis jest idealny dla spóźnialskich. Kto by się tam czepiał, że pierniki zrobimy tuż przed samymi świętami ;-) Ja przypominam Wam go teraz, bo warto mieć go w kuchni powieszonego dla pamięci. Nawet jeśli pierniczki by okazały się twardawe (choć nie powinny, bo moje trzymają się świeże mega długo) to za namową mojej babci wystarczy zostawić je w słoju albo puszce z kawałkami świeżo ukrojonego jabłka i one wtedy tę wilgoć pochłoną od jabłka i zmiękną.

Do wykonania ok.40-50 pierniczków ( w zależności od kształtu i wielkości) potrzebujecie:

  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g płynnego miodu
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 spora łyżka przyprawy do piernika
  • 1 spora łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Child rolling out dough for christmas cookies

1. Wszystko rachu-ciachu mieszamy, zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ja często pomagam sobie maszynką do chleba, bo nie przepadam za ugniataniem, cierpną mi paluchy ;-)

2. Następnie stolnicę podsypuję mąką delikatnie i masę rozwałkowuję na ok.0,5 cm.

3. Foremkami wykrawam różne kształty i układam je na papier do pieczenia.

4. Piekę je ok. 10 minut w 180 stopniach.

Pachnącego pieczenia!

Podobne wpisy

15 komentarzy

  • Reply salus salus 25/11/2016 at 13:25

    Uwielbiam szybkie przepisy!!

  • Reply papillon-shop 28/11/2016 at 16:19

    a nie wychodzą bardo twarde?

  • Reply Myah 02/12/2016 at 22:50

    Świetnie! Właśnie miałam się zabrać za pieczenie pierników, a tu proszę! super przepis. W zeszłym roku nie miałam siły na wypieki – 9 miesiąc ciąży, ale w tym roku nie odpuszczę ❤️

  • Reply Anna Tomaszewska 08/12/2016 at 21:37

    Pierwszy raz piekę pierniczki i melduję, że wyszły przepyszne! Mięciutkie, troszkę podrosły i wyglądają naprawdę apetycznie! I wiem, dlaczego to jest przepis na ostatnią chwilę.. obawiam się, że moja dzisiejsza porcja nie dotrwa do Wigilii :-) Dzięki za ten wpis ;-)

  • Reply Edyta 18/12/2016 at 16:41

    Dziękuję, mam zamiar zabrać się za pieczenie dzisiaj i mam nadzieję, że jeszcze nie jest za późno. :) A czy mogę użyć tylko mąki pszennej do przepisu, nie wpływanie to na twardość ciasteczek?

  • Reply Agata Chojnacka 19/12/2016 at 23:55

    Fantastyczny przepis :) Zrobiłam dziś z dzieciakami i wyszły miękkie, pyszne i pachnące. Aż się boję, że mogą nie dożyć Świąt ;)

  • Reply paula 12/12/2017 at 12:29

    Dziękujemy za przepis?właśnie siedzą w piekarniku . zamiast cukru jest ksylitol a nami pszennej jest żytnia chlebowa? uwielbiam Ciebie i Twój blog. Mam też do wysłania wiadomość prywatną na temat szczepień ochronnych. Myślę zże jeszcze ja wyśle przed świętami? buziaki

    • Reply obywatelka. mona 17/12/2017 at 23:03

      Hej, wyszło z ksylitolem i żytnią chlebową?

  • Reply Paulina Włodarczyk 13/12/2017 at 14:15

    a zamiast żytniej (bo nie mam) mogę dać całość pszennej?

  • Reply Agatka 13/12/2017 at 16:05

    Extra wyszły :) dziękujemy :*

  • Reply Agnieszka Cichomska 13/12/2017 at 16:11

    Czy ktoś próbował piec ze zwykłej żytniej? Wpływa na konsystencję?

  • Reply Ilona Paweł Figler 19/12/2017 at 16:24

    Wyszły extra i są pyszne. Dziękuję za przepis ☺

  • Reply Ewa 23/12/2017 at 18:42

    Rewelacja!!!! Szybkie, pyszne i pachnące . Druga blaszka siedzi w piekarniku, pierwszej juz nie ma?

  • Reply Miniowe Szczescie 22/12/2021 at 15:30

    Zrobilam i wyszly przepyszne. Zapisuje przepis i bede uzywala za rok! Dziekuje

Odpowiedz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.