Pierniczki – przepis na ostatnią chwilę!

napisała 17/12/2019 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Te pierniczki na szybko piekłam w zeszłym roku na ostatnią chwilę. Przepis jest banalny i zawsze wychodzi! Uważam, że jest to najlepszy przepis na świąteczne pierniczki. Najbardziej lubię w nim to, że nie jest czasochłonny a pierniczki rozpływają się w ustach! Grudzień to czas pieczenia i folgowania sobie. Na bok odłożę dietowanie i pozwolę sobie na więcej niż zwykle ;-)

W zeszłym roku te szybkie pierniczki zawiesiłam na naszej choince. Można śmiało przed pieczeniem słomką wykroić w nich dziurkę a później je na sznurku powiesić. Czasami brakuje czasu na lukrowanie, dlatego ja te pierniki uwielbiam nawet bez tego dodatku. Z przepisu korzysta chyba już cała rodzina, ale bezapelacyjnie to moja babcia była jego pionierką. Wiadomo, że czasami brakuje tego cennego czasu, aby zabrać się za ich pieczenie tygodnie wcześniej, jak nakazuje podobno tradycja ;-)

Ten przepis jest idealny dla spóźnialskich. Kto by się tam czepiał, że pierniki zrobimy tuż przed samymi świętami ;-) Ja przypominam Wam go teraz, bo warto mieć go w kuchni powieszonego dla pamięci. Nawet jeśli pierniczki by okazały się twardawe (choć nie powinny, bo moje trzymają się świeże mega długo) to za namową mojej babci wystarczy zostawić je w słoju albo puszce z kawałkami świeżo ukrojonego jabłka i one wtedy tę wilgoć pochłoną od jabłka i zmiękną.

Do wykonania ok.40-50 pierniczków ( w zależności od kształtu i wielkości) potrzebujecie:

  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g płynnego miodu
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 spora łyżka przyprawy do piernika
  • 1 spora łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Child rolling out dough for christmas cookies

1. Wszystko rachu-ciachu mieszamy, zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ja często pomagam sobie maszynką do chleba, bo nie przepadam za ugniataniem, cierpną mi paluchy ;-)

2. Następnie stolnicę podsypuję mąką delikatnie i masę rozwałkowuję na ok.0,5 cm.

3. Foremkami wykrawam różne kształty i układam je na papier do pieczenia.

4. Piekę je ok. 10 minut w 180 stopniach.

Pachnącego pieczenia!

Podobne wpisy