Placuszki z kaszy jaglanej i jabłek – przepis na placki jaglane dla całej rodziny!

napisała 12/02/2019 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Placuszki z kaszy jaglanej i jabłek z tego przepisu są przepyszne! Te placki jaglane nie tylko pokochały moje dzieci z Gaią włącznie, ale przepis na te placki jaglane zatoczył chyba krąg większości moich znajomych, bo kto zje je u nas po raz pierwszy, ten później robi te placuszki u siebie :-)

Ja często robię je wtedy, gdy z obiadu z dnia poprzedniego zostaje nam trochę kaszy jaglanej, a że jabłka zawsze mamy na stanie, to nic trudnego, aby z resztek obiadowych zrobić te pyszne placki :-) Kasza jaglana świetnie się komponuje w daniach zarówno na słodko jak i na słono, także nic tylko próbować! :-)

Przepis dostałam od mojej znajomej, która robiła te placuszki z gruszkami zawsze, bo u niej w rodzinie na wsi dziesiątki grusz w sadach. Ale jakoś u mnie placki najlepiej przyjęły się z jabłkami własnie :-)

Szczególnie na przykład latem, gdy podczas wyciskania soków, zostaje mi nadmiar jabłkowego, to kasze jaglaną gotuję właśnie w nim, i wtedy idealnie nadaje się do dań na słodko. Często dorzucam też kilka śliwek suszonych albo moreli, one też dodają tzw. „zdrowej słodyczy” :-)

Składniki na placki jaglane z jabłek:

  • ok. pół szklanki ugotowanej już kaszy jaglanej
  • ok. pół szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia

P.S. Jeśli chcecie przemycić dzieciom trochę nabiału, to ja często wkruszam do nich 50 gramów twarogu zachowując powyższe proporcje. Też jest pysznie!

Jak zrobić placuszki jaglane z jabłkami krok po kroku:

1. Kaszę jaglaną mieszamy z mlekiem, dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i cynamon.

2. Miksujemy całość dokładnie.

3. Jabłko kroimy w kostkę albo trzemy na dużych oczkach. Ja wolę kroić w kostkę, bo wtedy te cząstki są jednak większe i całe pokrojone jabłko wrzucamy do miski z ciastem i dobrze miksujemy.

4. Na dobrze rozgrzanej patelni rozgrzewamy olej i masę nabieramy dużą łyżką i zlewamy na gorący olej. Na małym ogniu smażymy z kilku stron, zazwyczaj ok. 2-3 minut z jednej strony aż się zazłocą ładnie.

I gotowe!

Świetnie komponują się z owocami, śmietaną czy syropem klonowym :-)

Smacznego :*

P.S. Jeśli udało się Wam zobaczyć dzisiejszy przepis, zostawcie po sobie ślad na Facebooku czy w komentarzu  ❤ Możecie też go podać dalej udostępniając go na swojej tablicy, dzięki czemu przepis się Wam nie zgubi :-)

Podobne wpisy

11 komentarzy

  • Reply Natalia 12/02/2019 at 15:58

    Mniam! Mam wrażenie, że idealnie pasują na leniwe, weekendowe śniadanie <3

  • Reply Momo 08/01/2021 at 12:22

    Można bez proszku do pieczenia, można ubić pianę z białek

  • Reply Zbigniew Rudnicki 30/03/2021 at 16:58

    A nie lepiej zamiast miksowania rozmieszac końcowkami do ubijania piany? Może będzie bardziej „na ząb” chrupiące

  • Reply Monika Stępień 01/04/2021 at 09:20

    Można zrobić bez żółtek? Wyjdą? 🙂

    • Reply Magda Szczesliva 09/04/2021 at 19:09

      powinny, aczkolwiek może być inna konsystencja. jajko dodaję „sprężystości”, czasami odrobina banana ją potrafi dać. :-)

  • Reply Gosia 25/11/2021 at 07:30

    Jaka one powinny miec konststencje?

  • Reply Ola 24/02/2022 at 08:14

    Czy zamiast kaszy jaglanej mozna dac kasze jeczmienna perlowa?

Odpowiedz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.