Jeśli szukasz pysznego i zdrowego przepisu na naleśniki, mąka orkiszowa może być doskonałym wyborem. W ostatnim czasie bardzo często korzystam z niej w kuchni i staram się zastępować nią mąkę tradycyjną.W dzisiejszym poście mam dla Was przepis na niskokaloryczne, pełnoziarniste naleśniki z mąki orkiszowej. Postaram się też powiedzieć Wam, dlaczego warto wybierać tę mąkę oraz jakie korzyści niesie ze sobą jej stosowanie. :-)
Przepis na naleśniki z mąki orkiszowej
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej ( ok. 145-150 g)
- 1,5 szklanki mleka, „mleka roślinnego” (ja lubię migdałowe) lub wody. Możecie śmiało też użyć mleka i wody pół na pół (około 380 ml)
- 2 duże jaja
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 3 łyżki oleju (neutralnego w smaku – może być słonecznikowy lub rzepakowy)
Przygotowanie:
- Do miski wsypcie szklankę mąki orkiszowej razowej (możecie ją uprzednio przesiać)
- Dodajcie płaską łyżkę cukru pudru i przemieszajcie.
- Wbijcie dwa duże jajka.
- Wlejcie do miski mleko (w temperaturze pokojowej – będzie łatwiej się mieszało z pozostałymi składnikami
- Dodajcie olej.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Mi do tego najlepiej sprawdza się blender ręczny, ale rózga też daje radę. :-)
- Następnie odstawcie dokładnie wymieszane ciasto na 5-10 minut w temperaturze pokojowej (dzięki temu zmielona mąka wchłonie część mleka i ciasto będzie sią łatwiej smażyło).
- Następnie dobrze rozgrzejcie patelnię i smażcie naleśniki na rumiano z obu stron. Ja przed wylaniem ciasta na patelnie zawsze przecieram ją lekko ręcznikiem papierowym delikatnie nasączonym olejem).
Moje dzieci bardzo polubiły te naleśniki. Są zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnych. Na początku (by się przyzwyczaiły) stopniowo zwiększałam proporcję mąki orkiszowej w całej masie, aż dobiliśmy do obecnych proporcji. :-)
Dlaczego Mąka Orkiszowa Jest Lepsza?
Mąka orkiszowa ma wiele zalet w porównaniu do mąki pszennej:
- Wartość odżywcza: Mąka orkiszowa zawiera więcej białka, błonnika i minerałów niż mąka pszenna. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak potas, fosfor, żelazo i magnez.
- Łagodniejsza również dla żołądka: przyjmuje się, że orkisz jest łagodniejszy dla układu trawiennego, co sprawia, że naleśniki z mąki orkiszowej są bardziej lekkostrawne i lepiej regulują pracę układu pokarmowego.
- Rodanid: Mąka orkiszowa zawiera substancję o nazwied, która działa jak naturalny antybiotyk i pobudza układ odpornościowy.
Czym jest Rodanie? Rodanit to substancja biologicznie czynna, występująca w organizmach żywych. Ze względu na swoje właściwości nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Jedynym zbożem, które może pochwalić się jego obecnością w swoim składzie, jest orkisz.
Oto korzyści wynikające z obecności rodanidu w orkiszu:
- Wzmacnianie i stabilizacja ścian komórek: Dzięki temu nie przenikają do wnętrza komórek substancje wywołujące nowotwory.
- Pobudzanie produkcji nowych komórek macierzystych: To z komórek macierzystych organizm wytwarza wszystkie komórki, takie jak krwiotwórcze, mięśniowe, nerwowe czy rozrodcze.
- Stymulacja układu immunologicznego: Organizm staje się mniej podatny na infekcje, a w przypadku zachorowania, zdrowieje o wiele szybciej.
- Poprawa pracy serca.
- Poprawa przemiany materii.
- Poprawa trawienia.
- Skuteczne i szybkie usuwanie toksyn.
- Łagodzenie dolegliwości żołądkowych.
Orkisz, ze względu na wysoką zawartość rodanidu, jest szczególnie polecany dla:
- Cukrzyków.
- Osób zmagających się z alergiami pokarmowymi
- Chorych z problemami układu krwionośnego
- Osób o niższej odporności ( osób po antybiotykoterapii, ale również np. chorych na AIDS i seniorów).
- W profilaktyce kamicy żółciowej.
- Chorych cierpiących na depresję, nerwicę i stany lękowe.
- Osób z dolegliwościami żołądka i jelit.
Brak komentarzy