Czaiłam się na zrobienie dżemu z dyni dobre dwa lata. Kupiłam kiedyś w jednym z marketów dżem dyniowy o przyzwoitym składzie i przepadłam ze słoikiem w ręku. Na swoje wytłumaczenie miałam wtedy tylko to, że byłam akurat w ciąży ;-)
Dżem dyniowy z tego przepisu bez ściemy jest moim zdaniem równie pyszny jak ten marchewkowy, który również znajdziecie na blogu [tutaj]. Część z Was dodaje do niego pomarańcze, a część pomija ten składnik. Wszystko wg smaku.
Dżem dyniowy smakuje cudnie z dodatkiem pomarańczy, która sprawia, że dżem z dyni ma więcej smakowych wymiarów. Jest pyszny, robi się go z tego przepisu szybko i równie szybko znika ze spiżarki! :D Ja co prawda dostałam ten przepis od Czytelniczki Natalii, ale krąży on w wielu odmianach w sieci, więc możecie śmiało szukać różnych składnikowych wariacji albo kombinować na własną rękę, szczególnie z przyprawami. Dodatek cynamonu, anyżu a nawet odrobiny orzechów zrobi świetną robotę! :-)
Do zrobienia dżemu dyniowego potrzebujecie:
- 1 kg dyni [ja kupiłam już obraną i pokrojoną, takam sprytna ;-) W marketach teraz szefostwo ułatwia nam życie ;-) tylko trzeba pamiętaż, że taką obraną i pokrojoną też trzema umyć ]
- 2 duże pomarańcze
- 350 g cukru
- 1 cytryna
- 1 saszetka żelfixu (1:3)
Jak zrobić dżem dyniowy?
- Jeśli nie macie umytej i obranej dyni, to najpierw taką delikwentkę myjemy, obieramy ze skórki, wyjmujemy ten drobny miąższ razem z pestkami. A resztę kroimy w średnie kawałki i wrzucamy do garnka. Polecam robić to w większym garnku, 3-4 litrowym, tak aby mieszanie było sprawne.
- Dodajcie kilka łyżek [ok.5 zazwyczaj] wody i gotujcie ją aż zmięknie przez ok 20-25 minut co jakiś czas mieszając
- Póżniej dynię miksujemy na gładki mus. Dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, żelfix i mieszamy doprowadzając do wrzenia. Na sam koniec dodajemy cukier. Dobrze mieszamy i gotujemy przez kolejne 3 minuty.
- Do uprzednio przygotowanych i wyparzonych słoików nalewamy gorący dżem i szybko zakręcamy.
Świetnie smakuje z twarożkiem, naleśnikami i croissantami!
Smacznego! :-)
1 komentarz
Ludzie! Wszystko takie domowe i przepyszne, a po co ta chemia do tego? Wszędzie unikamy chemii i konserwantów, a do dżemów pakujemy tego łyżkami. Bez żelfixu jest równie smaczne i o wiele zdrowsze. Wystarczy delikatnie odcisnąć wodę i pasteryzować. ;-)