3 pyszne PRZEKĄSKI na Sylwestra 🎉🎆 (i nie tylko!), które UWIELBIAJĄ dzieci i dorośli❗💪❤️

napisała 28/12/2020 Moim zdaniem

Przychodzę dzisiaj do Was z trzema bardzo szybkimi przepisami, w których zakochacie się Wy i Wasze brzdące. :-) Są idealne na Sylwestra, ale tak naprawdę to pasują do każdej okazji, gdy nie chcecie spędzać mnóstwa czasu w kuchni, a wolicie spędzić go z najbliższymi. :-)

Przed nami kilka tygodni bez szkolnych zajęć Starszaka (wiadomo, najpierw święta, a później ferie zimowe) – młodsze szkraby też mają przerwę świąteczną, co znaczy, że szybkie przepisy na przekąski przydadzą się jak nigdy! Jeśli macie jakieś Wasze ulubione przepisy na szybkie przekąski, to zawsze je chętnie przygarnę. Sprawdzonych przepisów nigdy za wiele!

Przyznam, że moje dzieci nie przepadają za moim długim gotowaniem w kuchni. Od razu się niecierpliwią, dlatego staram się, aby przepisy, z których korzystam, raczej były bardzo proste, by dzieci mogły mi w tym „kucharzeniu” pomagać. Chociaż prawda jest też taka, że „dzięki” ich „pomocy” to sprzątanie po takim wspólnym przygotowywaniu różnych potraw trwa do nocy. :D Ale sami wiecie, jak to wygląda z dzieciakami. Ja to sobie tłumaczę tym, że kiedyś będę tęskniła za takimi momentami, dlatego niech teraz sobie szaleją. Byle tylko w jakichś rozsądnych granicach. ;-)

Wiecie jednak, co cieszy mnie najbardziej? Że podczas takiego wspólnego przygotowywania przekąsek w międzyczasie moje smyki podbierają mnóstwo warzyw i smakują nowych rzeczy.

Bywa, że Teosiek potrafi zjeść w ekspresowym tempie dwa długie ogórki, kiedy ja np. kroję paprykę. A Gaia potrafi zjeść całą puszkę groszku, bo tak jej ostatnio zasmakował. :-) Wasze szkraby też lubią podbierać z kuchennego blatu? ;-)

Nie przedłużając jednak podrzucam Wam 3 przepisy, które ostatnio robią u nas furorę. Mam nadzieję, że i u Was sprawdzą się około-sylwestrowo i kto wie, może zostaną z Wami na dłużej. ;-)

1. Quesadilla z papryką, serem kremowym i przyprawami

Uwielbiam quesadillę i to w każdej postaci. :-) Zarówno w opcji mięsnej jak i bezmięsnej. Quesadilla u nas sprawdza się bez pudła. Największym jej łasuchem jest mój M. ;-)

Jest niezwykle prosta w przygotowaniu. No to zaczynamy. :-)

Składniki, jakich potrzebujecie do jej wykonania:

– 2 pszenne tortille

– pokrojona słodka papryka

– ser kremowy Gouda Hochland Naturalnie, że pyszny! 120 g

– do smaku opcjonalnie: pokrojona drobno cebula czerwona, kukurydza, fasolka (moje dzieci wybrały cebulkę), super komponuje się też kolendra, czy bazylia

Sposób przyrządzenia:

1. Smarujemy jedną stronę pierwszej tortilli serem kremowym, który najbardziej odpowiada Wam smakowo. U nas świetnie sprawdza się do tego ser kremowy Gouda Hochland Naturalnie, że pyszny! Bardzo smakuje mojej wesołej trójce. Jest nie tylko super kremowy, ale też nadaje się świetnie do dań zarówno na zimno jak i na ciepło.

2. Po posmarowaniu jednej strony tortilli dorzucamy równomiernie wybrane przez nas składniki, a następnie przykrywamy drugim plackiem tortilli, który od wewnętrznej strony również jest posmarowany kremowym serem. Placki tortilli pięknie do siebie przywierają i teraz możemy decydować, czy wolimy quesadillę na ciepło, czy na zimno. Moje dzieci wybrały tym razem opcję na zimno, ale ja śmiało zawsze podgrzewam quesadillę na patelni z każdej strony po 2-3 minuty na małym ogniu.

I kroimy, jak pizzę.

Jest pyszna! Jeśli lubicie mięsną opcję, to śmiało możecie dorzucić do tego np. kurczaka grillowanego.

2. Chipsy z jarmużu, z kremowym dipem z pomidorami i szczypiorkiem

Uwielbiamy te chipsy. Nie tylko za ich smak, ale przede wszystkim za to, że są super szybkie do przyrządzenia! Dosłownie 5-10 minut i gotowe! Z dodatkiem dipu to idealna opcja na sylwestrową przekąskę. U nas w domu chipsy z jarmużu robimy minimum raz w tygodniu. Weszły do naszego menu na stałe. :-)

Składniki do przygotowania czipsów z jarmużu:

  • pęczek jarmużu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania: 

Myjemy jarmuż i osuszamy go. Pozbywamy się grubych łodyg (dokładnie wykrawamy je nożem, tak by zostały tylko miękkie części liści), a część liściastą rwiemy na kawałki o średnicy ok. 3 cm. Liście wkładamy do miski i dokładnie nacieramy olejem rzepakowym, i oprószamy solą i pieprzem. Umieszczamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 4 do 5 minut, aż do momentu, w którym będą chrupkie a jednocześnie będą miały zachowany swój kolor.

Są pyszne z dipem.

Do stworzenia dipu użyjcie np. sera kremowego Gouda Hochland Naturalnie, że pyszny! z pomidorami i szczypiorkiem. Jeśli Wasze dzieci lubią różne dodatki, to możecie wymieszać ser kremowy w tej wersji smakowej z odrobiną drobno posiekanych pomidorów półsuszonych i łyżką oliwy. Pychota! Uwielbiam tę serię serów kremowych – to nie tylko sery wyprodukowane w 100% z naturalnych składników i są właściwie pierwszymi tego typu serami na polskim rynku, ale można używać ich wszechstronnie. Świetnie nadają się jako baza do sosów makaronowych. Nadają im cudnej kremowości. Więcej o serkach wyprodukowanych w 100% z naturalnych składników dowiecie się na stronie naturalniezepyszny.hochland.pl.

A naleśniki ze szpinakiem z dodatkiem tego sera kremowego to jest majstersztyk! Wczoraj wieczorem były u nas na obiad. :-)

 

3. Gnocchi (lub jak kto woli – kopytka) z pesto, serem kremowym i bazylią

Uwielbiam włoskie gnocchi. Kiedyś pomieszkiwałam we Włoszech i to było jedno z moich ulubionych dań, a z dodatkiem świeżych pomidorów cherry, pesto czy parmezanu smakowało wybornie!

Składniki na kopytka z pysznym sosem:

– domowej roboty gnocchi, a po naszemu kopytka, które chyba wszyscy znamy. :-) (my jesteśmy fanami kopytek, dlatego zawsze mam kilka zamrożonych porcji kopytek własnej roboty i tylko odmrażam je na życzenie głodomorów, jednak jeśli takimi nie dysponujecie, to zrobienie kopytek to nic prostszego. Potrzebujecie do nich:

– 500g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków

– 150g mąki ziemniaczanej

– 1 żółtko

– sól do smaku

Ostudzone ziemniaki albo przeciskamy przez praskę albo delikatnie gnieciemy, następnie dodajemy do masy sól i żółtko i dokładnie mieszamy. Formujemy wałeczek i tniemy go o dowolnej wielkości części. Ja preferuję mniejsze. :-) Następnie wrzucamy kopytka do osolonego wrzątku i na maleńkim ogniu gotujemy aż do momentu, gdy wypłyną i jeszcze po ich wypłynięciu 1-2 minuty. Następnie odcedzamy je i na durszlaku hartujemy je zimną wodą.

Składniki na sos:

– łyżka oliwy z oliwek

– szczypta świeżo mielonego pieprzu

– szczypta soli

– łyżeczka startego parmezanu

– 120 g sera kremowego Maasdamer Hochland Naturalnie, że pyszny!

W małym rondelku na małym ogniu mieszamy ser kremowy z pozostałymi składnikami aż do momentu, gdy się gładko połączą. A następnie mieszamy uzyskany sos razem z kopytkami. Możemy dodać do nich np. drobno posiekane półsuszone pomidory i przyozdoobić świeżą bazylią.

Smacznego!

P.S. Mam nadzieję, że przepisy przypadły Wam do gustu i uda się Wam z nich skorzystać. :-) Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawcie po sobie ślad na Facebooku czy w komentarzu.  Jeśli macie ochotę puścić je dalej w świat – z góry dziękuję! :* Może przyda się jeszcze innym dziewczynom! :*

Podobne wpisy

2 komentarze

  • Reply Zuzanna 29/12/2020 at 15:46

    Mniam! Gniocchi z pesto, pyszka! A czipsów z jarmużu nigdy nie jadłam :O jaki smak?

  • Reply Klaudia Jaroszewska 13/01/2021 at 16:18

    Świetne pomysły i znam tylko chipsy z jarmużu :) muszę kiedyś zrobić quesadillę. Co do podjadania, to ja sama sobie zawsze podjadam podczas przygotowania :D

Odpowiedz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.