Pierwszy raz jadłam tę limonkowo-cytrynową tartę w Leeds, u moich starych znajomych. Była idealną opcją na gorący dzień. Przy okazji gasiliśmy nasze pragnienie cydrem bzowym Kopparberg! Mmmm!
Jest banalna do wykonania. Nie musimy włączać piekarnika ani męczyć się z wyrabianiem ciasta. Wszystko będzie gotowe dzięki półgotowym składnikom :-)
Potrzebujecie do jej wykonania [na formę o średnicy 20 cm]:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru pudru lub ksylitolu
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 90 ml gorącej wody
- 180 g czekoladowych herbatników [lub klasycznych + 3 łyżeczki kakao]
- 140 g masła
- 2 limonki
- 1 mała cytryna
- 1 mała mandarynka
Przygotowanie:
- Dokładnie umyjcie i sparzcie w gorącej wodzie cytrynę, limonki i mandarynkę, osuszcie je i drobno zetrzyjcie na tarce skórkę. Do osobnej miseczki wyciśnijcie sok z limonek, połówki cytryny i kilku ząbków mandarynki.
- Zmielcie w blenderze herbatniki i dodajcie do nich miękkie masło. Połączcie składniki i wyłóżcie masą spód tarty. Włóżcie do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Żelatynę rozpuśćcie w gorącej wodzie, dokładnie ją mieszając.
- W czasie gdy żelatyna lekko się wystudza, ubijcie śmietankę, dodajcie mascarpone, sok z limonek, cytryny i mandarynek, startą skórkę, cukier. Gdy masa ładnie się połączy dodajcie lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksujcie.
- Gdy już wylejecie limonkową masę do formy, wstawcie ją do lodówki na 3-5 godzin :-)
Voila! Polecam podanie tarty ze schłodzonym cydrem w duecie :-)
6 komentarzy
Wygląda pysznie, bardzo lubię przepisy łatwe i szybkie w przygotowaniu. W ciągu dnia mam niewiele czasu na gotowanie czy pieczenie a zachcianek całe mnóstwo :) Twoją propozycję wrzucam na listę do przetestowania :)
Kciuczę! Na pewno się uda :-)
Ja też lubuję się głównie w szybkich przepisach, bez żmudnych kuchennych ewolucji.
czy możemy liczyć na jeszcze jakiegoś posta podróżniczego ? :)
będą i podróżnicze! ;-)
Świetny przepis. Wypróbuje bo mi smaka narobiłas :)
Uwielbiam cydr.