Gdy jesień w pełni – mam zdecydowanie większą frajdę z pieczenia i pichcenia. Przebywanie w ciepłej i pachnącej kuchni jest wtedy dla mnie przyjemnością i nie mam też nic przeciwko temu, aby słodkie zapachy przedostawały się do wszystkich pomieszczeń.
A o to nietrudno, gdyż jesteśmy szczęślivymi posiadaczami kuchni otwartej na salon ;-) Zapachy wszedzie przedostają się w mig. Dlatego między innymi latem preferujemy grillowanie na tarasie, aby wszystkie zapachy pozostały poza domem ;-)
Całkiem niedawno w gazecie mojej teściowej mignął mi przed oczami przepis na ciasto z buraków. Urozmaiciłam go o orzechy i zapiekaną gruszkę, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo aromatyczne. Opcja moim zdaniem idealna na chłodne wieczory z kubkiem ciepłego mleka w ręku. Ivo uwielbia to ciacho i znika ono z jego talerza w 2 minuty :-)
Potrzebujecie do wykonania ciacha:
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki surowych tartych buraków
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 2 jajka
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 150ml oleju [ ja użyłam oleju z pestek winogron]
- 50g wiórków kokosowych
- 100g płatków migdałów
- 2 gruszki
- tabliczka czokolady na polewę
Sposób wykonania:
- Gruszki siekamy w kostkę i podpiekamy w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Możemy je delikatnie polać syropem klonowym albo miodem.
- Najpierw łączymy ze sobą wszystkie składniki[ oprócz buraków i gruszki]. Na koniec dodajemy tarte buraki i gruszkę, dokłądnie mieszamy i wykładamy ciasto na formę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy 1 godzinę w 180’C w piekarniku z termoobiegiem. W klasycznym piekarniku pieczemy w 190’C.
- Gdy ciasto lekko przestygnie polewamy je rozpuszczoną czekoladą.
P.S. Dobrze zauważyła jedna z czytelniczek w swoim komentarzu: zapomniałam napisać o rozmiarze blachy i grubości tarki. Moje ciasto piekę w tortownicy o średnicy 25 cm. Trę buraki na grubej tarce.
[printfriendly]
I gotowe!
P.S. Skusicie się na ten przepis? ;-)
27 komentarzy
Witam, na jakiej grubosci tarce trzemy buraki i na jakiej wielkosci blache jest to przepis?
na grubej tarce. robiłam w tortownicy 25 cm :-)
Wyglada pycha i sama nazwa 'ciasto buraczane’ juz mnie pociaga wiec dzis bede sie zajadac :)
Daj znać jakie był efekty pieczenia! :-)
Juz drugi raz go piekłam :) za każdym razem troszke zmodyfikowalam. Buraki rządzą!
Jezu, pewnie!! Robię w najbliższym czasie!
Ja robię dzisiaj :D !
Daj znać jak wyszło! :-)
Ja się skusiłam i się zawiodłam. Lubimy ciasto marchewkowe, więc spodziewałam się, że to także będzie smaczne, ale nie. Za bardzo czuć buraki jak dla mnie.
szkoda :-(
ja uzyłam b.słodkiej odmiany buraków wg zapewnień pani ze straganu ;-) może w tym tkwi siła? Choć przyznaję, że dostałam mnóstwo maili, że ciacho wyszło pyszne. Toteż może to nie Wasz smak, po prostu :-)
lecimy z ciastem dziś, ukratkiem syn wciągnie buraki ,super zrobie z dodatkiem maślanki ,jest pyszniejsze ,bardziej mokre i zdrowsze a co tam,…
no ale nie wytykam ze twoje nie pyszne ,…absolutnie ,tylko przemycam dla syna jak najwięcej zdrowia …
Robię
Super!
Robię bardzo podobne i też smakuje wyjątkowo. Następnym razem wypróbuję Twój przepis.
Ciekawa jestem Twojego przepisu :-) Podobnych skladnikow uzywasz?
Bardzo podobne. To taka wersja podstawowa tego ciasta, bez dodatków typu gruszki :-) I w przepisie mam pół szklanki cukru i jeden cukier waniliowy. Reszta jak u Ciebie :-)
to kolejna rzecz, którą na pewno zrobię! Twoje ciasto bananowe jest obłędne, piekę je tak często, że przyda się odmiana z burakami. dzięki!
Ojeżu, jeżu, mniam mniam! Brzmi prosto i przepysznie! A ja już w ciąży tyyyle przytyłam, że nie powinnam nic słodkiego brać do ust, zwłaszcza wieczorem, kusicielko Ty! ;)
Właśnie siedzi w piekarniku!
Co prawda nie mam dzieci ale mam siedmioletniego brata który nienawidzi warzyw. Mam nadzieje ze się skusi :)
Ooo kupiłam ostatnio 2 kg buraków od Pana, co nosił po domu i tak myślałam potem – po co mi one w sumie? Na barszcz tylko kilka starczy, a szkoda mi go było fatygować po kilka buraków :P
To będzie ciacho :D Myślisz, że cukier da sie zastąpić np. syropem daktylowym/klonowym, czy innym słodziwem? :)
Pięke:)
Dziś upiekłam:) wyjątkowy smak, jednym słowem: pyszne!!! Mojego męża zniechęciły buraki w cieście ale po spróbowaniu poprosił o dokładkę:) dzięki za przepis:)
Z marchewki robiłam, ze szpinakiem robiłam, ale o cieście z burakami pierwszy raz słyszę. Popróbujemy :)
Z ilu buraków mniej więcej wychodzi dwie szklanki startych buraków?:D
3 średnie buraki :-)
Przez chęć na jakieś ciacho czekoladowe dodalam jeszcze 2 łyżki ciemnego kakao i wyszło pyyyyyszneeee :-D. U mnie jeden duży ten podłużny burak. Te podłużne sa słodsze i podobno lepiej się nadają do soków, więc pewnie i do ciast :-)