Czipsy z buraka to jedna z ulubionych przekąsek moich dzieci. :-) Są pyszne, zdrowe a przepis na te czipsy jest szybki w wykonaniu. Czipsy z buraka wyśmienicie smakują z dodatkiem świeżych ziół i domowej roboty sosów – tutaj macie duże pole do eksperymentowania. :-) Mi najbardziej smakują wczesnym latem, bo zrobione z młodych buraków są jeszcze delikatniejsze w smaku. :-)
Składniki:
2-3 młode buraki
3 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
odrobina czosnku
bazylia i pietruszka do smaku
Sposób wykonania:
Buraki myjemy i kroimy na cienkie plasterki, 1-2 mm. Dokładnie zraszamy pocięte buraki olejem rzepakowym, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią – koniecznie zostawcie tę czynność dzieciom, one przecież to uwielbiają. Następnie plasterki umieszczamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez 15-20 min., aż do chrupkości. Buraki powinny zmienić kolor z nasyconego buraczanego na buraczano-brązowy, lekko przygaszony. Należy jednak pilnować, aby nie wchodził on w klasyczny brąz, bo to świadczyłoby już o ich nadmiernym przypieczeniu. Po 10 min. warto obrócić buraczane talarki na drugą stronę, jeśli nie udało wam się ich zbyt cienko pokroić. Im talarki grubsze, tym mogą on potrzebować odrobinę więcej czasu na to, aby zmienić się w czipsy.
Smacznego! :-)
#WSPÓŁPRACA Wpis powstał w ramach ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Brak komentarzy