🍕Minipizza – szybki przepis na minipizze, które rozpuszczają się w ustach.

napisała 31/07/2019 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Minipizza to ulubione danie mojego Juniora. Ten przepis na mini pizze dostałam od mojej znajomej, która trafiła z nim w dziesiątkę! Pizzerinki, minipizze czy po prostu małe pizze to idealne danie dla dzieci i dorosłych. Świetne na urodziny, obiad czy po prostu drobną przekąskę między posiłkami. :-)

Podrzucam Wam ten przepis na minipizze po kilkudziesięciu prośbach od Was zaraz po tym, jak przedwczoraj na moim Instagramie (klik) opublikowałam, jak mój Junior wcina pizzę o 22.00 z minutami, którą zrobiłam mu na jego życzenie. :D ;-) O, wyrodna ja! Pojawiło się kilka wkurzonych buziek po tym filmiku. :D

Ja pozwalam sobie na pizzowe szaleństwo tylko raz w tygodniu (dieta przy insulinooporności jest wymagająca….), ale moje dzieci jedzą te minipizze przynajmniej dwa, trzy razy w tygodniu. :-) Jak je zrobić? Prosto! Serio! Kiedyś wydawało mi się, że wyrabianie ciasta na pizzę i wszystkie te ceregiele zabierają mnóstwo czasu. Tymczasem – jak się okazuje – człowiek dochodzi do takiej wprawy, że robi to pomiędzy kąpielą dzieci a odpisywaniem na maile. ;-) Multitasking – level master! ;-)

Takie minipizze, inaczej zwane przez mojego Juniora minimargheritami, mogą być z dowolnymi dodatkami. Moje dzieci wolą klasyczną margheritę, czyli sos pomidorowy i ser, ale dla mojego M. dorzucam szynkę parmeńską, ser pleśniowy, oliwki, pieczarki – to tylko mi zalega w lodówce. ;-) A po upieczeniu okraszona oliwą z oliwek i pomidorem malinowym skrojonym w grube plastry – moja ulubiona opcja! <3

Przepis na minipizze:

Składniki na ciasto:

  • 200 ml wody,
  • 7 g drożdży suszonych (opakowanie) albo 20 g świeżych, skruszonych,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 210 g mąki pszennej,
  • 90 g mąki orkiszowej,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na wierzch pizzy:

  • 200 ml przecieru pomidorowego albo passaty (ja używam passaty),
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • kilka szczypt mielonego pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego albo świeżego oregano,
  • 1/2 łyżeczki suszonej albo 10-15 listków świeżej bazylii,
  • 1 ząbek cienko pokrojonego czosnku (można pominąć, jeśli nie lubicie czosnku, ja go uwielbiam! :D),
  • opcjonalnie pół łyżeczki octu balsamicznego.

+

  • 250 g startego żółtego sera (gouda, ementaler, morski etc.).

1. Do miski wlewamy ciepłą wodę (ok. 40°C) i wsypujemy do niej drożdże i cukier, które dobrze w tej wodzie rozpuszczamy.

2. Odstawiamy miskę na 10 minut do ciepłego miejsca.

3. Po 10 minutach do miski wsypujemy mąkę pszenną i orkiszową, dodajemy oliwę i sól, następnie dobrze wyrabiamy ciasto, aby było gładkie (zajmie to 5–7 minut).

4. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos:

5. Do przecieru dodajemy przyprawy i oliwę, dokładnie mieszamy.

6. Piekarnik nastawiamy na 220°C (grzanie – góra i dół, może być termoobieg).

7. Na dużą blachę kładziemy papier do pieczenia.

8. Kiedy ciasto już urośnie, dzielimy je na 12 części i na blacie dobrze oprószonym mąką wałkujemy kawałki ciasta. Następnie formujemy je na kształt mini pizzy, boki możemy zawinąć do środka, a później każdy z okręgów kładziemy na blachę.

9. Na każdy spód minipizzy dajemy 2 łyżeczki sosu i oprószamy go serem.

10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 8–10 minut.

11. Wyciągamy z piekarnika. Boki pizzy możemy posmarować oliwą, jeśli chcemy. Kroimy i wcinamy! ;-)

 

 

Smacznego!

P.S. Jeśli udało się Wam zobaczyć dzisiejszy przepis, zostawcie po sobie ślad na Facebooku czy w komentarzu. ❤ Możecie też go podać dalej, udostępniając go na swojej tablicy, dzięki czemu przepis się Wam nie zgubi. :-)

Podobne wpisy