馃崟Mini pizza – szybki przepis na mini pizze, kt贸re rozpuszczaj膮 si臋 w ustach.

napisa艂a 31/07/2019 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluch贸w, Kulinarnie

Mini pizza to ulubione danie mojego Juniora. Ten przepis na mini pizze dosta艂am od mojej znajomej, kt贸ra trafi艂a z nim w dziesi膮tk臋! Pizzerinki, mini pizze czy po prostu ma艂e pizze to idealne danie dla dzieci i doros艂ych. 艢wietne na urodziny, obiad czy po prostu drobn膮 przek膮sk臋 mi臋dzy posi艂kami :-)

Podrzucam Wam ten przepis na mini pizze po kilkudziesi臋ciu pro艣bach od Was zaraz po tym, jak przedwczoraj na moim Instagramie(klik) opublikowa艂am, jak m贸j Junior wcina pizz臋 o 22.00 z minutami, kt贸r膮 zrobi艂am mu na jego 偶yczenie :D ;-) O, wyrodna ja! Pojawi艂o si臋 kilka wkurzonych buziek po tym filmiku :D

Ja pozwalam sobie na pizzowe szale艅stwo tylko raz w tygodniu (dieta przy insulinooporno艣ci jest wymagaj膮ca….), ale moje dzieci jedz膮 te mini pizze przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu :-) Jak zrobi膰 mini pizze? Prosto! Serio! Kiedy艣 wydawa艂o mi si臋, 偶e wyrabianie ciasta na pizz臋 i wszystkie te ceregiele zabieraj膮 mn贸stwo czasu tymczasem, jak si臋 okazuje, cz艂owiek dochodzi do takiej wprawy, 偶e robi to pomi臋dzy k膮piel膮 dzieci a odpisywaniem na maile ;-) Multitasking level master! ;-)

Takie mini pizze, inaczej zwane przez mojego Juniora mini margheritami, mog膮 by膰 z dowolnymi dodatkami. Moje dzieci wol膮 klasyczn膮 margherit臋, czyli sos pomidorowy i ser, ale dla mojego M. dorzucam szynk臋 parme艅sk膮, ser ple艣niowy, oliwki, pieczarki, to tylko mi zalega w lod贸wce ;-) A po upieczeniu okraszona oliw膮 z oliwek i pomidorem malinowym skrojonym w grube plastry – moja ulubiona opcja! <3

Przepis na mini pizze – sk艂adniki:

Sk艂adniki na ciasto:

  • 200 ml wody
  • 7 g dro偶d偶y suszonych (opakowanie) albo 20 g 艣wie偶ych, skruszonych
  • 1 艂y偶eczka br膮zowego cukru
  • 210 g m膮ki pszennej
  • 90 g m膮ki orkiszowej
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • p贸艂 艂y偶eczki soli

Sk艂adniki na wierzch pizzy:

  • 200 ml przecieru pomidorowego albo passaty (ja u偶ywam passaty)
  • 1/3 艂y偶eczki soli
  • kilka szczypt mielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 艂y偶eczki suszonego albo 艣wie偶ego oregano
  • 1/2 艂y偶eczki suszonej albo 10-15 listk贸w 艣wie偶ej bazylii
  • 1 z膮bek cienko pokrojonego czosnku (mo偶na pomin膮膰, je艣li nie lubicie czosnku, ja go uwielbiam! :D)
  • opcjonalnie p贸艂 艂y偶eczki octu balsamicznego

+

  • 250 g startego 偶贸艂tego sera (Gouda, Ementaler, Morski etc.

1. Do miski wlewamy ciep艂膮 wod臋 (ok.40 stopni) i wsypujemy do niej dro偶d偶e i cukier, i dobrze je w niej rozpuszczamy

2. Odstawiamy misk臋 na 10 minut do ciep艂ego miejsca.

3. Po 10 minutach do miski wsypujemy m膮k臋 pszenn膮 i orkiszow膮, dodajemy oliw臋 i s贸l, i dobrze wyrabiamy ciasto, aby by艂o g艂adkie (zajmie to 5-7 minut)

4. Misk臋 z ciastem przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce na 1 godzin臋.

W czasie gdy ciasto ro艣nie przygotowujemy sos:

5. Do przecieru dodajemy przyprawy i oliw臋, i dok艂adnie mieszamy.

6. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni (g贸ra i d贸艂, mo偶e by膰 termoobieg).

7. Na du偶膮 blach臋 k艂adziemy papier do pieczenia.

8. Kiedy ciasto ju偶 uro艣nie dzielimy je na 12 cz臋艣ci i na blacie dobrze opruszonym m膮k膮 wa艂kujemy kawa艂ki ciasta i formujemy je na kszta艂t mini pizzy, boki mo偶emy zawin膮膰 do 艣rodka, a nast臋pnie ka偶dy z okr臋g贸w k艂adziemy na blach臋

9. Na ka偶d膮 mini sp贸d pizzy dajemy 2 艂y偶eczki sosu i opruszamy je serem.

10. Wk艂adamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 8-10 minut.

11. Wyci膮gamy z piekarnika, boki pizzy mo偶emy posmarowa膰 oliw膮 je艣li chcemy, kroimy i wcinamy ;-)

 

 

Smacznego!

P.S. Je艣li uda艂o si臋 Wam zobaczy膰 dzisiejszy przepis, zostawcie po sobie 艣lad na Facebooku czy w komentarzu聽聽鉂ぢ燤o偶ecie te偶 go poda膰 dalej udost臋pniaj膮c go na swojej tablicy, dzi臋ki czemu przepis si臋 Wam nie zgubi :-)

Podobne wpisy