Minipizza to ulubione danie mojego Juniora. Ten przepis na mini pizze dostałam od mojej znajomej, która trafiła z nim w dziesiątkę! Pizzerinki, minipizze czy po prostu małe pizze to idealne danie dla dzieci i dorosłych. Świetne na urodziny, obiad czy po prostu drobną przekąskę między posiłkami. :-)
Moje dzieci jedzą te minipizze przynajmniej raz w tygodniu. :-) Jak je zrobić? Prosto! Serio! Kiedyś wydawało mi się, że wyrabianie ciasta na pizzę i wszystkie te ceregiele zabierają mnóstwo czasu. Tymczasem – jak się okazuje – człowiek dochodzi do takiej wprawy, że robi to pomiędzy kąpielą dzieci a odpisywaniem na maile. ;-) Multitasking – level master! ;-)
Takie minipizze, inaczej zwane przez mojego Juniora minimargheritami, mogą być z dowolnymi dodatkami. Moje dzieci wolą klasyczną margheritę, czyli sos pomidorowy i ser, ale dla mojego M. dorzucam szynkę parmeńską, ser pleśniowy, oliwki, pieczarki – to tylko mi zalega w lodówce. ;-) A po upieczeniu okraszona oliwą z oliwek i pomidorem malinowym skrojonym w grube plastry – moja ulubiona opcja! <3
Przepis na minipizze:
Składniki na ciasto:
- 200 ml wody,
- 7 g drożdży suszonych (opakowanie) albo 20 g świeżych, skruszonych,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 210 g mąki pszennej,
- 90 g mąki orkiszowej,
- 20 ml oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na wierzch pizzy:
- 200 ml przecieru pomidorowego albo passaty (ja używam passaty),
- 1/3 łyżeczki soli,
- kilka szczypt mielonego pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki suszonego albo świeżego oregano,
- 1/2 łyżeczki suszonej albo 10-15 listków świeżej bazylii,
- 1 ząbek cienko pokrojonego czosnku (można pominąć, jeśli nie lubicie czosnku, ja go uwielbiam! :D),
- opcjonalnie pół łyżeczki octu balsamicznego.
+
- 250 g startego żółtego sera (gouda, ementaler, morski etc.).
1. Do miski wlewamy ciepłą wodę (ok. 40°C) i wsypujemy do niej drożdże i cukier, które dobrze w tej wodzie rozpuszczamy.
2. Odstawiamy miskę na 10 minut do ciepłego miejsca.
3. Po 10 minutach do miski wsypujemy mąkę pszenną i orkiszową, dodajemy oliwę i sól, następnie dobrze wyrabiamy ciasto, aby było gładkie (zajmie to 5–7 minut).
4. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos:
5. Do przecieru dodajemy przyprawy i oliwę, dokładnie mieszamy.
6. Piekarnik nastawiamy na 220°C (grzanie – góra i dół, może być termoobieg).
7. Na dużą blachę kładziemy papier do pieczenia.
8. Kiedy ciasto już urośnie, dzielimy je na 12 części i na blacie dobrze oprószonym mąką wałkujemy kawałki ciasta. Następnie formujemy je na kształt mini pizzy, boki możemy zawinąć do środka, a później każdy z okręgów kładziemy na blachę.
9. Na każdy spód minipizzy dajemy 2 łyżeczki sosu i oprószamy go serem.
10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 8–10 minut.
11. Wyciągamy z piekarnika. Boki pizzy możemy posmarować oliwą, jeśli chcemy. Kroimy i wcinamy! ;-)
Smacznego!
P.S. Jeśli udało się Wam zobaczyć dzisiejszy przepis, zostawcie po sobie ślad na Facebooku czy w komentarzu. ❤ Możecie też go podać dalej, udostępniając go na swojej tablicy, dzięki czemu przepis się Wam nie zgubi. :-)
1 komentarz
Świetnie wyglądające pizzerinki. Prosty, szybki przepis, w przygotowaniu którego uczestniczyć może cała rodzina ;) Na pewno posmakują każdemu, idealne na mały i duży głód.