Ta wielkanocna babka cytrynowa jest przepisu mojej babci i zawsze smakuje idealnie! Z delikatnym cytrynowym posmakiem, wilgotna, mięciutka w środku i rozpływa się w ustach! Przepis na tę babkę cytrynową jest nie tylko pyszny, ale i szybki! ;-)
Do zrobienia tej babki cytrynowej potrzebujecie formy z kominem o pojemności ok. 2l. No to do dzieła! ;-)
Do wykonania ciasta potrzebujecie:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 4 duże jajka albo 5 małych
- 1 duża cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Moje dzieci o dziwo za lukrem nie przepadają, ale jeśli Wy lubicie babki wielkanocne oblane lukrem, to podaję Wam przepis na lukier.
- 0,75 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Cukier puder mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny i rozcieramy dużą łyżką. uzyskaną ą polewamy babkę po leciutkim przestudzeniu.
Sposób przygotowania babki wielkanocnej:
1. Białka oddzielamy od żółtek.
2. Żółtka ucieramy na puszystą masę i dodajemy do nich „polłmane masło” i cukier.
3. Do uzyskanej masy dodajemy startą na na małych oczkach całą cytrynę (dokładnie ją uprzednio myjemy i wyparzamy wrzątkiem).
4.Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do uzyskanej wcześniej masy.
5. Do tego wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy wszystko łyżką.
6. Formę do babki smarujemy masłem i delikatnie posypujemy bułką tartą.
7. Przekładamy masę do foremki i pieczemy ok. 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
8. A po upieczeniu wyjmujemy babkę z foremki i jeszcze ciepłą polewamy przygotowanym lukrem albo po jej wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego wielkanocnego! ;-)
P.S. Jeśli udało się Wam zobaczyć dzisiejszy przepis, zostawcie po sobie ślad na Facebooku czy w komentarzu ❤ Możecie też go podać dalej udostępniając go na swojej tablicy, dzięki czemu przepis się Wam nie zgubi :-)
2 komentarze
Witam. Cała cytrynę zetrzeć na małych oczkach ? Skórkę są radę. Ale miąższ też ?
Tylko skórkę ścieramy. :-)