Babka wielkanocna – przepis na babkę wielkanocną o smaku cytrynowym

napisała 16/04/2019 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Ta wielkanocna babka cytrynowa jest przepisu mojej babci i zawsze smakuje idealnie! Z delikatnym cytrynowym posmakiem, wilgotna, mięciutka w środku i rozpływa się w ustach! Przepis na tę babkę cytrynową jest nie tylko pyszny, ale i szybki! ;-)

Do zrobienia tej babki cytrynowej potrzebujecie formy z kominem o pojemności ok. 2l. No to do dzieła! ;-)

Do wykonania ciasta potrzebujecie:

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 duże jajka albo 5 małych
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Moje dzieci o dziwo za lukrem nie przepadają, ale jeśli Wy lubicie babki wielkanocne oblane lukrem, to podaję Wam przepis na lukier.

  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Cukier puder mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny i rozcieramy dużą łyżką. uzyskaną ą polewamy babkę po leciutkim przestudzeniu.

 

Sposób przygotowania babki wielkanocnej:

1. Białka oddzielamy od żółtek.

2. Żółtka ucieramy na puszystą masę i dodajemy do nich „polłmane masło” i cukier.

3. Do uzyskanej masy dodajemy startą na na małych oczkach całą cytrynę (dokładnie ją uprzednio myjemy i wyparzamy wrzątkiem).

4.Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do uzyskanej wcześniej masy.

5. Do tego wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy wszystko łyżką.

6. Formę do babki smarujemy masłem i delikatnie posypujemy bułką tartą.

7. Przekładamy masę do foremki i pieczemy ok. 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

8. A po upieczeniu wyjmujemy babkę z foremki i jeszcze ciepłą polewamy przygotowanym lukrem albo po jej wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Smacznego wielkanocnego! ;-)

P.S. Jeśli udało się Wam zobaczyć dzisiejszy przepis, zostawcie po sobie ślad na Facebooku czy w komentarzu  ❤ Możecie też go podać dalej udostępniając go na swojej tablicy, dzięki czemu przepis się Wam nie zgubi :-)

Podobne wpisy

2 komentarze

  • Reply Joanna Sykut 15/04/2022 at 07:47

    Witam. Cała cytrynę zetrzeć na małych oczkach ? Skórkę są radę. Ale miąższ też ?

Odpowiedz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.