Budyń jaglany jest jednym z moich ulubionych deserów. Przepis na ten budyń z kaszy jaglanej dostałam od mojej cioci, która pokazała mi jak go zrobić i tak już od dobrych 5 lat krąży w naszej rodzinie i wszystkim smakuje, a przy tym jest mega szybki i prosty :-)
Mój ulubiony budyń jaglany to ten waniliowy, ale ten czekoladowy też robi robotę i za nim z kolei przepada mój mąż :-) Gdyby nie moja dieta, to już dawno jadłabym go na śniadanie, obiad i kolację, ale od grudnia odkąd jestem na diecie (na której już zaraz stuknie -12kg!) to ograniczam zboża, choć kaszę jaglaną sobie zostawiłam w moich kilku ulubionych przekąskach ;-)
Jak zrobić budyń jaglany? Mega szybko i bardzo prosto! :-)
Budyń jaglany robi się z ugotowanej i bardzo dobrze zmiksowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka krowiego albo roślinnego, jak kto woli. I kilku innych składników. Można dodać banana, odrobinę pasty waniliowej a nawet pasty czekoladowej czy nutelli ;-) Ja często budyń jaglany dekoruję również owocami, albo suszonymi albo świeżymi. Moi chłopcy uwielbiają budyń jaglany z dodatkiem malin i cynamonu, ale ten tradycyjny śmietankowy jest tylko na mleku i bananie :-)
Składniki na budyń jaglany:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego)
- pół banana
- jeśli dzieci to takie gagatki, które lubią rzeczy raczej b. słodkie i dodatek banana nie wystarczy ;-) to można przy blendowaniu dodać syropu klonowego albo miodu ok. 1 łyżki :-)
Jak zrobić budyń jaglany:
1. Kaszę jaglaną musicie bardzo dobrze opłukać w ciepłej wodzie (dzięki temu pozbawicie jej goryczy). Ja przepłukuję kaszę na sitku kuchennym a następnie w małym garnuszku zalewam ją 0,5 szklanki mleka i ćwiartką szklanki wody. Gotują ją na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mleko i woda wchłoną się w kaszę i będzie ona miękka, co zazwyczaj zajmuje ok. 15-17 minut.
2. Następnie ugotowaną kaszę jaglaną blenduję z resztę mleka czyli 0,5 szklanki, połówką banana aż wyjdzie mi cudownie gładka masa. Moje dzieci lubią bardzo dobrze zblendowany budyń, dlatego miksowanie zajmuje mi ok. 3 minuty.
I przelewam budyń jaglany do salaterek, dekoruję owocami, najczęściej malinami albo sokiem z malin.
Smacznego!
Mam nadzieję, że i Wam posmakuje, gdyż kasza jaglana bywa świetną alternatywą dla tradycyjnej mąki :-) A jeśli macie w domu dużych łasuchów, to warto rozważyć zrobienie budyniu z podwójnej porcji! Ja już tak robię ;-)
P.S. Jeśli udało się Wam zobaczyć dzisiejszy przepis, zostawcie po sobie ślad na Facebooku czy w komentarzu ❤ Możecie też go podać dalej udostępniając go na swojej tablicy, dzięki czemu przepis się Wam nie zgubi :-)
Brak komentarzy