Galaretka jeżynowa bez żelatyny – dzieci ją uwielbiają!

napisała 14/06/2018 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Moje dzieciństwo płynęło pod znakiem galaretek, kisieli i budyniów. O, i kogli mogli również! I daremne były próby mojej mamy, aby uzmysłowić mi i mojemu bratu fakt, że to nie są do końca najlepsze wybory jedzeniowe, a jedynie dodatki, które nie powinny detronizować klasycznego polskiego schaboszczaka, mizerii i ziemniorów ;-)

No ale nie jest łatwo przekonać do tego dzieciaki. Zresztą z dzieciakami to chyba ze wszystkim bywa pod górkę, co ma także swoje plusy. Bo kształtuje charakter i niezłomność… rodzica ;-)

Mój Syn również należy do tych egzemplarzy, które to nie dają o sobie zapomnieć w żadnej sekundzie. Absorbuje całym sobą i podaje w wątpliwość co tylko pojawia się na jego talerzu. A jak już uda mi się przekonać chłopaczysko do tego, aby zjadł co mu podaję pod nos, to staram się również go nagrodzić.

Galaretka jeżynowa bez żelatyny agar3

I to właśnie między innymi taka jeżynowa galaretka jest jedną z tych zdrowszych nagród. Przygotowuję ją bez żelatyny. Zamiast niej używam agaru. Agar jest dość wdzięczną substancją pozyskiwaną z krasnorostów, które rosną głównie u wybrzeży Japonii. Dostaniecie go głównie w sklepach ze zdrową żywnością.

Galaretka jeżynowa bez żelatyny agar2

Tę galaretkę jeżynową wymyśliłam na poczekaniu, gdy mój Synal odmówił zjedzenia jeżyn w czystej postaci. On miewa swoje nastroje, a ja muszę go w tym wszystkim wyprzedzać ;-) Toteż zmajstrowałam na poczekaniu takie oto galaretkowe cudo. Częstujcie się!

Składniki:

  • 2 szklanki jeżyn
  • 1 litr wody
  • 4 łyżeczki agaru
  • 50 ml soku z malin
  • 2 łyżki miodu lub 6 łyżeczek stewii lub cukru
  • 4 łyżki soku cytryny

Sposób przygotowania:

W 0,5 litrze wody rozpuszczamy agar, stewię, sok malinowy i sok z cytryny. Drugie 0,5 litra wody zagotowujemy i wlewamy do niej rozpuszczoną wodę z resztą składników. Gotujemy 1-2 minuty i wlewamy całość do salaretek. I odstawiamy do stężenia, niekoniecznie w lodówce, gdyż agar tężeje w temperaturach powyżej 20 stopni.

Smacznego!

Galaretka jeżynowa bez żelatyny agar8

.

Galaretka jeżynowa bez żelatyny agar10

.

Galaretka jeżynowa bez żelatyny agar7

 

 

 

Dialog:

Moja Teściowa od kilku dni jest u nas, aby poratować mnie przy maluchach, które są wybitnie absorbujące, a ja mam coraz więcej pracy. Gdy robiłam tę galaretkę zaczęła mi się przyglądać i zapytała:

⚫ Magda, a żelatyny nie używasz? To co Ci tę galaretkę zżeluje?

⚫ Agar.

⚫ Tak, tak. Ja wiem że w garze ją będziesz robiła, ale co Ci ją zżeluje?

Taka sytuacja… :-D

Podobne wpisy

5 komentarzy

  • Reply Ksiazki Super 22/03/2017 at 17:59

    Nie lepiej jest użyć naturalnej i zdrowej substancji żelującej którą jest żelatyna niż tego agaru który jest trudno przyswajalnym cukrem?

    • Reply f_cia 04/07/2017 at 14:54

      myślałam że agar agar to wodorosty….

  • Reply kaamuki 12/05/2017 at 11:14

    Teściowa mistrz! :-)

  • Reply Patryk Tarachoń 14/06/2018 at 22:26

    Będę musiał to wypróbować, jesteś wielka!

  • Reply Poradnia Dietetyk Na Walizkach 14/06/2018 at 22:35

    Świetny pomysł! Z dodatków słodzących polecałabym wspomnianą przez Ciebie stewię lub miód :) Natomiast jeżyny to wspaniałe rozwiązanie jeśli chodzi o galaretkę. Same jeżyny mogą być dla dzieci za kwaśne natomiast ich wprowadzenie w takiej postaci to pomysł na ich „przemycenie” do jadłospisu ;) A muszę wspomnieć jako dietetyk, że jeżyny to doskonałe źródło witaminy C, a także antocyjanów, które m.in. dobrze wpływają na oczy naszych pociech.

Odpowiedz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.