Uwielbiam kisiel w każdej postaci! A ten kisiel malinowy jest banalny. Mój siedmioletni syn już podejmuje samodzielne próby z jego zrobieniu z moją drobną asystą. :-) Przepis na kisiel malinowy jest bardzo prosty i wyjątkowo szybki. To nie żadne „rocket science” ;-)
Teraz sezon na maliny, więc trzeba korzystać z tego. Dzisiaj znowu zamówiłam 15 kilogramów malin bezpośrednio z sadu i nie mogę się doczekać ich przerabiania na dżemy i soki. :-) Płacę 8 złotych za kilogram ekologicznych malin, co wydaje się być bardzo dobrą ceną.
Kisiel – składniki:
- 450 g malin
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie syropu klonowego albo daktylowego, jeśli lubicie)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (można dać 2-3 wtedy będzie rzadszy)
- 300 ml wody
Przepis na domowy kisiel malinowy krok po kroku:
1. Wrzucam do garnka maliny, dolewam wody, zagotowuję i gotuję tak 4-5 minut na małym gazie. Maliny w tym czasie się porozpadają. Jeśli lubicie gładszy kisiel, bez kawałków owoców to możecie to zblendować.
2. Na tym etapie ewentualnie dosładzam kisiel, jeśli potrzeba. Moje dzieci ostatnio lubią słodszy kisiel.
3. W kubeczku mieszam mąkę ziemniaczaną z ciepłą wodą (100 ml). Jak już się dobrze rozpuści, to wlewam pomału do garnka z malinami i mieszam cały czas.
4. Następnie rozlewam kisiel do salaterek i podaję po wystudzenia.
I kisiel malinowy jest gotowy :-)
Brak komentarzy