Mój przepis na pyyyszne medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA! Mmm!

napisała 07/01/2015 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Cała nasza rodzina to łasuchy nad łasuchami! Lubimy dobre i zdrowe jedzenie. Niezdrowe też czasami lubimy, ale o tym kiedy indziej ;-) Często podczas zakupów w [chyba przez każdego] ukochanej IKEI także się tam stołujemy. Zazwyczaj wybieramy sałatkę z łososiem albo łososia z dodatkami. Bywa tam smacznie i tanio. Jednak najważniejsze dla mnie jest to, że mam wtedy dyspensę od gotowania :-D Aaa, i dostępność fotelików do karmienia też jest dużym plusem! ;-)

Podczas jednego z pobytów w ikeoskiej [poprawny to słowotwór?;-)] restauracji bądź jadłodajni [jak kto woli], wpadły mi w oko medaliony warzywne GRÖNSAKSKAKA [KLIK]. Okazały się pyyyszne! Zajadał się nimi także nasz Ifcio [o dziwo!]. Podczas kolejnej wizyty okazało się, że takie medaliony można tam także kupić w ich sklepie. O, Eureko! O, Sposobności! O! ;-)

Ponieważ Ivek traktuje te medaliony z równym namaszczeniem jak czekoladę, nie byłabym sobą gdybym nie pokusiła się o skopiowanie przepisu na nie i zrobienie ich na własną rękę! Ha! I wiecie co?! Udało mi się! Ba, wyszły jeszcze lepsze! Ogromnym ich plusem jest to, że można je chwycić do ręki [jak to robi mój Synal] bądź klasycznie rozparcelować widelcem.

Bardzo, ale to bardzo chcę się podzielić z Wami przepisem na nie. Uważam, że jest to pozycja godna uwagi nie tylko dlatego, że smakuje maluchom, ale także dlatego, że można kombinować ze składnikami, które wchodzą w skład medalionów. Możecie do nich przemycić trochę mięska [to coś dla nas] albo  warzyw, które Wam bardziej odpowiadają.

Potrzebujecie do nich:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1-2 szklanki brokułu
  • 1-2 wiązki  szczypiorku
  • pół małej czerwonej cebuli
  • pół pora
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki startego sera żółtego [ ja użyłam Masdaamera, ale równie dobrze smakuje z Goudą, Groyerem, etd.]
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

medaliony warzywne IKEA przepis Szczesliva (1)

Sposób wykonania:

1. Pokrój w kostkę ziemniaki. Gotuj je przez 10 minut w osolonej wodzie.

2. Umyj brokuły. Wrzuć je do wrzątku i gotuj przez 4-5 minut. Po wyjęciu z gorącej wody możemy zabrać się za ich pokrojenie w nieco większe kawałki niż ziemniaki.

3. Pokrój cebulę, szczypiorek i por.

4. Ugotowane ziemniaki zmieszaj z podgotowanymi brokułami. Dodaj śmietanę, cebulę, por, szczypiorek. Następnie wymieszaj masę ze startym żółtym serem i jajkami, dopraw solą i pieprzem.

5. Nastaw piekarnik na 180 stopni.

6. Foremki wysmaruj masłem [ja użyłam muffinkowej blachy] i wypełnij je uzyskaną masą.

7. Piecz przez 20-25 minut aż zarumienią się z wierzchu.

Najlepiej wyciąga się je z formy, gdy już trochę przestygną.

[printfriendly]

I… smacznego! :-)

P.S. Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszły, jak tylko uda Wam się je zrobić :-)

Podobne wpisy