Te placuszki bananowe to tzw. „niebo w gębie”! Są puszyste, nie za słodkie, słodyczą są w sam raz, mięciutkie i nadają się nie tylko na obiad, ale również na śniadanie, kolację czy deser! Te placki z bananów moje dzieci uwielbiają a przepis na nie jest bardzo prosty i szybki :-) Jak zrobić takie placuszki bananowe? Łatwizna! Zaraz Wam wszystko wyjaśnię. Można je zrobić nawet bez mąki i bez jajek. Niżej podałam Wam wskazówki.
Pierwszy raz zrobiłam te placuszki w zeszłym roku. Tak naprawdę to znalazłam się wtedy w potrzasku, bo miałam gorączkę, mój M. był wtedy w rozjazdach, zakupy zrobione przez internet omyłkowo do mnie nie przyszły, ja sama z dziećmi w domu a w lodówce pustki.
Wiecie, jakie to uczucie, kiedy wszyscy głodni a tutaj trzeba na szybko kombinować z niczego. ;-) Stresik jest, dzieci wystawiają dzióbki jak ptaszki w gnieździe. Można oszaleć. :)
I wtedy wpadłam na pomysł, że skoro mam w domu kilka bananów, to ja coś wymyślę na szybko. Improwizowałam i… dzieci były zachwycone! Te placuszki bananowe można równie dobrze zrobić w wersji wegańskiej. Wtedy jednak trzeba trochę pokombinować ze składnikami. Zamiast białka z jajek dodajemy ubitą aquafabę, czyli wodę z puszki z ciecierzycą. A zamiast żółtek jajek można dodać mielone siemię lniane połączone z wodą w odpowiedniej proporcji. Z kolei zamiast mąki pszennej można spróbować mąki ryżowej albo np. migdałowej. Tutaj już same musicie kombinować.
Przepis na placuszki bananowe dla dzieci jest banalny, dlatego już podrzucam Wam niżej listę składników i opis jak takie packi bananowe zrobić rachu-ciachu ;-)
Składniki na placuszki bananowe:
2 mocno dojrzałe banany
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka i 4 białka
Przepis na placki z bananów krok po kroku:
1. Banany razem z żółtkami rozdrabniamy dobrze widelcem. Ja, gdy robię te placuszki bananowe z podwójnej porcji to robię to tłuczkiem do ziemniaków :D O wiele szybciej! ;-)
2. Dosypujemy do uzyskanej masy przesianą mąkę, a następnie dobrze mieszamy.
3. Białka miksujemy tak długo, aż uzyskamy sztywną pianę. Można przed miksowaniem dodać szczyptę soli, aby piana dobrze wyszła. Dzięki ubitym białkom placuszki bananowe będą bardzo puszyste. Jeśli dodacie do pierwszego kroku całe jajka i zrezygnujecie z ubijania białek, to wtedy placki z bananów będą mniej puszyste.
4. Na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem np. oleju kokosowego albo rzepakowego wytartego ręcznikiem papierowym (aby zostawić tylko delikatną powłokę oleju na patelni, by kotleciki nie przywierały) nakładamy jedną dużą łyżkę uzyskanej masy i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
5. Oprószamy cukrem pudrem i …placuszki bananowe gotowe! :-)
Te placki z bananów są przecudnie pyszne! Można je podawać z syropem klonowym, dżemem (wczoraj podrzucałam Wam przepis na dżem malinowy – sprawdźcie, pyszny wyszedł!), nutellą :D, pokrojonymi bananami, bitą śmietaną bądź samodzielnie bez niczego.
Smacznego! :-)
PS. Jeśli udało się Wam zobaczyć dzisiejszy przepis, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawcie po sobie ślad na Facebooku czy w komentarzu. ❤ Jeśli macie ochotę puścić go dalej w świat – z góry dziękuję! :* Może przyda się jeszcze innym dziewczynom! :*
Brak komentarzy