Pudding z tapioki. DESER z TAPIOKI, który jest zdrowy i pyszny! PRZEPIS

napisała 15/06/2018 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Koktajlovo, Kulinarnie

Pudding z tapioki to mój ulubiony deser! Zaraz po puddingu chia zajmuje pierwsze miejsce na puddingowym podium a przepis ten deser z tapioki jest prosty! Tapioka z dodatkiem truskawek, mango czy kokosa smakuje pysznie! Zastanawialiście się już, jak go zrobić?

Ale od początku. Co to jest tapioka?

Nie zdziwię się, jeśli jeszcze jej nie znacie, bo bardzo pomału wkracza na nasze polskie salony. Tapioka to skrobia z bulwy manioku, który można porównać do odpowiednika skrobi ziemniaczanej. W sklepach można znaleźć też mąkę z tapioki. Ja jej jeszcze nie miałam okazji używać, ale w ilościach hurtowych od wiosny używam tapiokę w postaci takich małych kuleczek. Ja robię z niej pudding z owocami, deser który moje dzieci uwielbiają! Albo bubble tea, na którą przepis wkrótce też będzie na blogu. Zakochacie się w niej :-)

Co się robi z tapioka pearls, czyli z perełkami tapioki? Zalewa się je zazwyczaj w mleku i moczy przez godzinę a potem razem z tym mlekiem gotuje 10-15 minut. Ja zazwyczaj gotuję 12-15 minut. Po ugotowaniu tapioka wchłonie większość mleka (w odpowiedniej proporcji dodanego), dodaje się je do miseczek deserowych, przykrywa owocami i schładza w lodówce godzinę lub dwie. To jest pychota! Nie znam osoby, która nie zakochałaby się w perełkach tapioki :-) A już na pewno jeśli komuś nie podchodzi smak nasion chia to podchodzi mu tapioka właśnie :-) Bo ona jest niemalże bez smaku tylko nadaje deserom świetną konsystencję perełek! <3

Gdzie kupić tapiokę?

Ja kupuję ją online razem z zakupami spożywczymi w jednym z popularnych marketów. Szeroko dostępna też jest w internecie i w sklepach ze zdrową żywnością. Nie jest droga a paczuszka perełek tapioki wystarczy Wam na przygotowanie 10-15 deserów.

Pudding z tapioki naprawdę ma moc i … uzależnia! :-)

Teraz jest sezon na truskawki, dlatego polecam Wam dodatek truskawek! Ale niebawem truskawki się skończą, to pojawią się maliny, które idealnie komponują się w deserach z tapioki :-)

Jak się robi deser z tapioki, czy jak kto woli deser z tapioką?

Na 3-4 porcje potrzebujecie:

2 puszki mleka kokosowego [mleko z dobrym składem, bez zbędnych ulepszaczy znajdziecie w drogeriach na R ;-)]
1/3 szklanki drobnej tapioki
1/4 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego, ale można też bawić się z erytrolem)
ziarenka z 1 laski wanilii i szczypta soli

Do przygotowania sosu truskawkowego/malinowego potrzebujecie:

– 2 szklanki malin lub truskawek
– 1/4 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
– 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania deseru z tapioki:

1. Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym. Odstawiamy na godzinę, ale nie w lodówce a w temperaturze pokojowej. Po godzinie dodajemy cukier, ziarenka wanilii i szczyptę soli i zagotowujemy.
2. Gotujemy całość 13-15 minut do momentu, w którym perełki tapioki zrobią się przezroczyste i zmiękną.
3. W tym czasie przygotowujemy sos owocowy. Blendujemy owoce, dodajemy sok z cytryny i cukier, i mieszamy na małym ogniu aż się rozpuści. Śmiało można nie dodawać cukru. Moi chłopcy wolą np. kwaskową wersję sosu i ja tylko blenduję owoce.
4. Ugotowaną tapiokę przelewamy do pucharków deserowych. Na początku będzie rzadka, ale po kilku minutach zgęstnieje. Po 5 minutach jak zgęstnieje na wierzch nalewamy sos owocowy i wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Jak tylko się ochłodzi można jeść! :D

deser z tapioki, pudding z tapioki

Wiecie co jest świetne? Że tapiokę mogą jeść bez ograniczeń np. kobiety karmiące.

Desery z chia (szałwią hiszpańską) należy spożywać ostrożnie podczas karmienia piersią, bo istnieje ryzyko, że szałwia zmniejsza laktację. Ja tego nie zaobserwowałam, ale wiem, że takie ostrożności warto zachować.
A Wy próbowaliście już pudding z tapioki? A może macie jeszcze jakiś inny ulubiony deser, którym się ze mną podzielicie? ;-) Ja jestem łasa na nowinki!

Podobne wpisy