Przepis na dżem marchewkowy jest prosty, a dżem smakuje wyjątkowo! Moje dzieci uwielbiają ten dżem marchewkowy z dodatkiem twarożku, ale również samodzielnie na kanapkach. Próbowaliście kiedyś zrobić taki dżem z młodych marchewek?
Składniki do zrobienia jednego słoiczka dżemu marchewkowego (ok. 400g):
7-10 średniej wielkości młodych marchewek
2 łyżki cukru szczypta kwasku cytrynowego
(jeśli posiadacie) 3 łyżki domowej roboty syropu z bzu
Jak zrobić dżem marchewkowy?
Marchewki obieramy i gotujemy przez 30 min. Odsączamy marchewki z wody i blendujemy na gładką masę. Dodajemy do marchewkowej masy 2 łyżki cukru i smażymy w garnku przez 4-6 min. Na koniec, gdy masa się zredukuje i woda odparuje po tych 4-6 min., dodajemy sok z bzu. Smażymy jeszcze maks. 1-2 min., smakujemy, czy masa jest dla nas wystarczająco słodka i przenosimy masę do słoiczka. Jak już ostygnie, przenosimy do lodówki. Ten dżem marchewkowy uwielbiają dzieci i dorośli. Najlepiej smakuje, gdy zrobiony jest z młodej marchwi. Jest naturalnie słodki i wtedy można śmiało zmniejszyć ilość użytego cukru. Taki dżem świetnie komponuje się z białym twarogiem.
Smacznego! :-)
#WSPÓŁPRACA Wpis powstał w ramach ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Brak komentarzy