Te pieczone rzodkiewki uwielbiamy całą rodziną! Pieczone rzodkiewki to idealny dodatek do kanapek, sałatek i świetna przekąska szczególnie wtedy, gdy nasze dzieci mają trudność, by jeść świeże rzodkiewki i są one dla nich za ostre w smaku. :-) Od kilku tygodni widuję już je na targu u moich ulubionych pań gospodyń. Są przepyszne zarówno na surowo jak i pieczone.
Do zrobienia zapiekanych rzodkiewek potrzebujecie:
– pęczek rzodkiewek
– oliwę z oliwek
– przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka.
Sposób przygotowania:
1. Umyte rzodkiewki kroję wzdłuż na pół
2. Mieszam z dwiema łyżkami oliwy i przypraw – tę czynność koniecznie zostawcie dla
Waszych najmłodszych – oni przecież uwielbiają mieszanie i łączenie składników. ;-)
To nic, że czasami połowa wyleci poza miseczkę – a ile przy tym frajdy! ;-)
3. Rozkładam je na papierze do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
4. Piekę 30-40 minut, w połowie pieczenia potrząsam blachą, aby zarumieniły się z
innych stron
I gotowe! Smacznego!
#WSPÓŁPRACA Wpis powstał w ramach ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Brak komentarzy