Ostatnio kombinuję na wszystkie sposoby, aby ograniczyć w naszym domu mąkę pszenną. Nie ukrywam, że pszenne wypieki smakują mi najbardziej, ale cóż poradzę, że cholerstwo nie jest zdrowe…
Bezglutenowe, bez mleka i dla alergików, jaglane cuda! Przepis na te naleśniki z kaszy jaglanej dostałam od mojej koleżanki Anity, która co chwilę raczy mnie swoimi kulinarnymi odkryciami. W jej domu króluje kasza jaglana, którą podaje na tysiące sposobów. Ale dosłownie tysiące! Począwszy od śniadania na kolacji kończąc.
Kasza jaglana to majstersztyk. Świetnie smakuje i na słono i na słodko. Otrzymuje się ją z nasion prosa a pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Posiada bardzo mało skrobi, za to mega sporo przyswajalnego białka. No i nie zawiera glutenu, postrachu obecnych zwariowanych czasów ;-) Ja się nią obecnie raczę na potęgę, bo jak wyczytałam, że zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, to uprawiam jaglane szaleństwo ;-) Dobra, schodzę na ziemię!
Te naleśniki z kaszy jaglanej są nie tylko smaczne! Fakt, że są bezglutenowe, czyli w tym wypadku bez mąki pszennej i bez mleka krowiego dodaje im takiego splendoru, że szkoda gadać ;-), bo mam wrażenie, że zaczynam przechodzić czasami na fajną stronę kulinarnych mocy i cieszy mnie fakt, że aktywnie wdrażam u nas plan „prozdrowotny”. Nie chcę też przeginać w drugą stronę, ale oby tak dalej, serio!
Potrzebujecie do ich wykonania:
- 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej [ do gotowania można wrzucić 2-3 suszone morele albo śliwki, jeśli chcecie mieć słodszy posmak bez dodawania cukru, ksylitolu lub syropu z agawy. Po śliwkach kasza nabierze ciemniejszej barwy, dlatego morele są bezpieczniejsze]
- 0,5 szklanki mleka owsianego, ryżowego lub sojowego. Krowie też jest spoko, o ile nie macie alergii!
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej [jeśli takiej nie macie i nie boicie się ;-) pszennej to pszenna też jest ok]
- 1 jajko [ ja dodaję 2 jajka, bo walczę z przemycaniem jaj do diety moich maluchów]
- opcjonalnie łyżka oleju [z pestek winogron, rzepakowego lub słonecznikowego – ułatwia smażenie]
1. Wymieszajcie ugotowaną kaszę jaglaną z mąką i mlekiem.
2. Dodajcie do tego jajka i zblendujcie, aby masa była gładka. Jeśli jest odrobinę za gęsta, to dodajcie małe „chlup” mleka i powinno być ok. Dodatek łyżki oleju pomaga w tym, aby ładniej się smażyły.
3. Zawsze smażcie na dobrze rozgrzanej patelni. Te patelnie do naleśników to w ogóle majstersztyk, bo od kiedy je mam prawie w ogóle nie używam oleju. Gdyby naleśniki za bardzo Wam się przyklejały a nie chcecie przesadzać z olejem, polecam najpierw polać ręcznik kuchenny odrobiną oleju i tak wysmarować patelnię. Gdyby się rozpadały warto dodać odrobinę mąki kukurydzianej, ale zazwyczaj dwa jajka robią robotę :-)
Smacznego!
40 komentarzy
Ja uwielbiam też naleśniki gryczane i kokosowe robione na tych mąkach :)
A z jaglanych rzeczy pyszne (i zdrowe) są też knedle jaglane :)
Tak knedle jaglane są rewelacyjne… zapraszam do siebie po przepis ?
Muszę wypróbować ten przepis Te z kasza manna sa wyśmienite ??
Akurat tą wersję naleśników znam! Ale cały czas mam w planach wypróbowanie tych z kaszy mannej :)
Moda na kaszę jaglaną tak jak każda moda-przeminie ☺ i bedziecie się przepraszać z pszenicą.
Taaa… szczególnie będą się z pszenicą przepraszać ludzie z nietolerancją ;-) A ten bum na kaszę jaglaną, to nie moda, tylko wzrost świadomości ludzi na temat jej dobroczynnych właściwości.
Pewnie. Zwłaszcza ci wszyscy, którzy cudem pożegnali różne alergie, o których pojęcia nie mieli. Np. AZS, który tajemniczo ginie po odstawieniu pszenicy.
Przepis zapisałam i zgodnie z niedzielną tradycją jutro wypróbuję :)
Robiłam z podobnych składników kiedyś i naleśniki i placuszki – osobiście wolę smażyć placuszki, bo jest trochę szybciej ;).
Pisząc mąka ziemniaczana masz na myśli skrobie czy prawdziwą mąkę? Bo tej drugiej to ze świecą szukać w sklepach…
Naleśniki z kaszy jaglanej to istne cudo! Ja ostatnio dodałam jeszcze mus z dyni? (podpatrzone u tasteuplife.pl)… były pyszne!
a czy można dodać mąkę kokosową?
Do smażenia lepiej używać tłuszczy nasyconych (olej kokosowy, smalec) lub ewentualnie oliwy z oliwek ;)
Na oliwie z okiwek sie nie smazy !!!
Rozwalilas mnie tymi nalesnikami ??są przepyszne ?
Moze banan? ;)
Witam serdecznie – a co za miast jajek ?? Mam nietolerancję na całe jajka :( :(
Proszę. Moze się przyda. :)
Siemię lniane
Zrobiłam raczej placuszki niż naleśniki ale nie liczy sie rozmiar tylko to, ze smakują wybornie
Ja dzis robilam omlet z platkow jaglanych i musze przyznac, smakuje fenomenalnie! przepis na nalesniki sobie zapisuje, bo moja bratanica je uwielbia, ale niestety ma uczulenie na gluten, wiec zobaczymy :D
Uwielbiam naleśniki v? takich jeszcze nie próbowałam. Więc trzeba nadrobić.
Ostatnio odkryłam naleśniki z kaszy manny ? również rewelacja. Polecam
Z doświadczenia bezglutenowca polecam połączenie mąki z cieciorki z mąką z tapioki. Po wielu próbach tylko to połączenie umożliwiło mi upieczenie tarty, która smakuje jak wykonana z mąki pszennej i co mega dla mnie ważne nie kruszy się i nie rozpada. Goście, których poczęstowałam tym „wynalazkiem” nie mogli uwierzyć, że to nie jest tarta pszenna.
Można prosić przepis?? :)
Pycha ? Jestem zachwycona tymi naleśnikami. Polecam ??
Obłędne!!!!!! Nie sądziłam, że z kaszy jaglanej można wyczarować takie cudo :-) gratuluję :-) ps: i zdrowa kasza przemycona do menu mojego 4 letniego synka!
Pani Magdo, uwielbiam czytac Pani artykuly ale ten mnie przerazil. Jako dietetyk musze zareagowac. Smażenie na oleju z pestek winogron czy slonecznikowym jest absolutnie zabronione! Te oleje maja zbyt niska temperature dymienia. Wydzielaja sie substancje rakotworcze. Bardzo prosze o zmiane tego fragm w przepisie. Poza tym danie jak najbardziej warte uwagi.
Pani Magdo,
Bardzo proszę o jakiekolwiek źródło. Pytam nie bez powodu i jestem bardzo zmartwiona :( Jeden z dietetyków tak właśnie wyraźnie sugerował mi smażyć! :(
Magdo ja dodaje połowę mleka połowę wody gazowane naleśniki są puszyste więcej przepisów na śniadanie masz albo kolacje
Ile nalesnikow z tego przepisu wychodzi?
Aniu, mniej wiecej 6-8
A czy mleko kokosowe sie nada? Bo tylko takie mam.. Czy nie pasuje?
Kurka pieczona, brzmi mega pysznie! Dziś je zrobię! Dzięki Magda za przepis! :)
A czy można dodać mąkę żytnia lub razową ?
Można, natomiast nie znam niestety proporcji w jakich należałoby wykonać przepis.
Dziękuję za super przepis! Z jednym jajkiem i dokładnie połową szklanki mleka (jaglane z firmy Natumi)ciasto wyszło gęste takie jak na racuchy i właśnie takie małe racuszki-placki usmażyłam. Do miksowania dodałam też pół łyżeczki mielonej prawdziwej wanilii. W charakterze dodatku tylko posypka z ksylitolu. Synek stwierdził, że pycha i chce takie same na śniadanie :-)))
Dziękuję za świetny przepis! W wersji z jednym jajkiem, połową szklanki mleka jaglanego, odrobiną wanilii burbońskiej ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Smażyłam małe okrągłe placuszki. W charakterze dodatku tylko posypka z czystego ksylitolu i synek zajadał ze smakiem. Na śniadanie zamówił takie same :) Pozdrawiam autorkę i wszystkie mamy poszukujące fajnych przepisów!
Bardzo fajny przepis, dziękuję! Ja robię na mleku kokosowym i zamieniam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej na 1 łyżkę drobnych otrąb owsianych oraz dodaję 1 łyżkę nierafinowanego ekologicznego oleju kokosowego oraz 1 łyżeczkę syropu klonowego.
Nie trzeba mieć celiakii, żeby nie tolerować glutenu, ale kto to bada (celiakia, alergia i nietolerancja na gluten to 3 różne rzeczy).
Pszenica zdrowa? owszem, każda stara jej odmiana. Popularna pszenica od 50 lat podlega modyfikacjom, na jej niekorzyść. Opioidy pszeniczne, gladiady, glifosat, to pewnie Pani też obce? Świadome żywienie nie jest modą
a mi wg powyższego przepisu nie udają się naleśniki :( na patelni nie mogę ich odwrócić bo się rwą…ciasto podczas smażenia robi się jak guma ale na tyl słaba że przewrócić na drugą stronę naleśnika nie sposób :( jak wy sobie z tym problemem radzicie?