Obłędnie puszyste i mięciutkie drożdżówki

napisała 06/08/2015 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Dacie wiarę, że te drożdżówki były moim pierwszym drożdżowym wypiekiem ever, nie licząc pizzy i chleba? Do tej pory wszystkie moje słodkie wypieki nie miały w swoim składzie drożdży a ja pozbawiałam się tym samym tego jakże pięknego rytuału jakim jest oczekiwanie, aż ciasto pięknie podwoi albo potroi swoją objętość!

Uwielbiam to oczekiwanie na jego wzrastanie, doglądanie go i kukanie czy to już-już-już ten moment, że mogę zabrać się do roboty i dokańczać pyszne dzieło ;-) W sumie nie będę ukrywać, że odkąd zaczęłam piec te drożdżowe bułeczki, to marzy mi się pieczenie ich codziennie i pakowanie ich Ivkowi w ramach drugiego śniadania, które zabierałby do szkoły ;-) Wiem, „trochę” wybiegam w przyszłość, ale strasznie mnie kręci ta wizja pieczenia czegoś dla mojego dziecka a później pakowania mu tego pachnącego, mięciutkiego do szkolnej śniadaniówki. Jakoś wytrzymam jeszcze te 4 lata! ;-)

Moje dziecko uwielbia te drożdżówki bez żadnego nadzienia. Ja jednak połowę robię wg jego życzenia, a do drugiej połowy dodaję różne „wsady” pod mój smakowy gust. Zazwyczaj jest to konfitura truskawkowa domowej roboty, której zrobienia podjęłam się niespełna 3 tygodnie temu [palce lizać!] albo czekolada. Do każdej bułeczki wkładam po 3 kostki miękkiej, dobrej mlecznej czekolady. Ekhem, gdyby tylko ciasto wytrzymało więcej to i po tabliczce bym do każdej drożdżówki spakowała! ;-)

Do wykonania ok. 8 bułeczek potrzebujecie:

  • pół szklanki mleka [letniego]
  • 60 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli
  • 6 gramów suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki tortowej

Sposób wykonania:

Mąkę mieszam z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodaję masło, letnie mleko i roztrzepane jajko. Wyrabiam z uzyskanej masy ciasto. Ja używam do tego maszynki do chleba, gdyż  należę do leniuchów w kwestii żmudnego wyrabiania ciasta ;-) Możecie pokusić się o jego ręczne wyrabianie, aż masa będzie jednolita. Zajmie to ok. 15-20 minut. Albo za pomocą przystawki miksera do ciasta drożdżowego.

Ciasto przykrywamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Następnie formujemy bułeczki. Jeśli dodajemy do nich nadzienie, to lekko je spłaszczamy, nakładamy nadzienie na środek i zalepiamy je ciastem, które jest po bokach. Odstawiamy raz jeszcze w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoją swoją objętość, co zazwyczaj zajmuje ok. 30-45 minut.

Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy za pomocą pędzla wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu będą one pięknie rumiane i błyszczące.

I wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w 175 stopniach. Po ok.12-15 minutach przykrywam wierzch bułeczek folią aluminiową, aby nie były nazbyt rumiane i nie spaliły się.

Przepis na bułeczki drożdżowe 4

Przepis na bułeczki drożdżowe 6

Przepis na bułeczki drożdżowe 3

Smacznego!

P.S. Zbrodnią byłoby niewypicie mleka w towarzystwie tych ciepłych bułeczek! :-D Łasuchy świata łączmy się! ;-)

Podobne wpisy