Obłędnie puszyste i mięciutkie drożdżówki

napisała 11/09/2023 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Dacie wiarę, że te drożdżówki były moim pierwszym drożdżowym wypiekiem ever, nie licząc pizzy i chleba? Do tej pory wszystkie moje słodkie wypieki nie miały w swoim składzie drożdży a ja pozbawiałam się tym samym tego jakże pięknego rytuału jakim jest oczekiwanie, aż ciasto pięknie podwoi albo potroi swoją objętość!

Uwielbiam to oczekiwanie na jego wzrastanie, doglądanie go i kukanie czy to już-już-już ten moment, że mogę zabrać się do roboty i dokańczać pyszne dzieło ;-) W sumie nie będę ukrywać, że odkąd zaczęłam piec te drożdżowe bułeczki, to marzy mi się pieczenie ich codziennie i pakowanie ich Ivkowi w ramach drugiego śniadania, które zabierałby do szkoły ;-) Wiem, „trochę” wybiegam w przyszłość, ale strasznie mnie kręci ta wizja pieczenia czegoś dla mojego dziecka a później pakowania mu tego pachnącego, mięciutkiego do szkolnej śniadaniówki. Jakoś wytrzymam jeszcze te 4 lata! ;-)

Moje dzieci uwielbiają te drożdżówki bez żadnego nadzienia. Ja jednak połowę robię wg ich życzenia, a do drugiej połowy dodaję różne „wsady” pod mój smakowy gust. Zazwyczaj jest to konfitura truskawkowa domowej roboty, której zrobienia podjęłam się niespełna 3 tygodnie temu [palce lizać!] albo czekolada. Do każdej bułeczki wkładam po 3 kostki miękkiej, dobrej mlecznej czekolady. Ekhem, gdyby tylko ciasto wytrzymało więcej to i po tabliczce bym do każdej drożdżówki spakowała! ;-)

Do wykonania ok. 8 bułeczek potrzebujecie:

  • pół szklanki mleka [letniego]
  • 60 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli
  • 6 gramów suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki tortowej

Sposób wykonania:

Mąkę mieszam z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodaję masło, letnie mleko i roztrzepane jajko. Wyrabiam z uzyskanej masy ciasto. Ja używam do tego maszynki do chleba, gdyż  należę do leniuchów w kwestii żmudnego wyrabiania ciasta ;-) Możecie pokusić się o jego ręczne wyrabianie, aż masa będzie jednolita. Zajmie to ok. 15-20 minut. Albo za pomocą przystawki miksera do ciasta drożdżowego.

Ciasto przykrywamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Następnie formujemy bułeczki. Jeśli dodajemy do nich nadzienie, to lekko je spłaszczamy, nakładamy nadzienie na środek i zalepiamy je ciastem, które jest po bokach. Odstawiamy raz jeszcze w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoją swoją objętość, co zazwyczaj zajmuje ok. 30-45 minut.

Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy za pomocą pędzla wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem albo mlekiem. Dzięki temu będą one pięknie rumiane i błyszczące.

I wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w 175 stopniach. Po ok.12-15 minutach przykrywam wierzch bułeczek folią aluminiową, aby nie były nazbyt rumiane i nie spaliły się.

Przepis na bułeczki drożdżowe 4

Przepis na bułeczki drożdżowe 6

Przepis na bułeczki drożdżowe 3

Smacznego!

P.S. Zbrodnią byłoby niewypicie mleka w towarzystwie tych ciepłych bułeczek! :-D Łasuchy świata łączmy się! ;-)

Podobne wpisy

25 komentarzy

  • Reply Drimmah 11/09/2023 at 09:19

    Ale pyyycha! Pamiętam, że moja Babcia piekła dla mnie podobne. Niestety przez panującą w domu alergię na wszystko co mleczne i jajaczne, na naszym stole drożdżówki już nie goszczą. Ale te są takie piękne, że chociaż oczy nacieszę :-)

    • Reply Magda Szczesliva 11/09/2023 at 10:00

      moja babcia też piekła! ach! robilam też takie bez mleka i jaj, ale to jednak nie to samo :(

  • Reply Lidka 11/09/2023 at 12:45

    Rewelacyjne! Zrobiłam od razu z podwójnej porcji i miałam zamiar zrobić zdjęcia, tak pięknie wyszły. Niestety nie zdążyłam;-) Zniknęły w tajemniczych okolicznościach jak tylko maż i syn wrócili do domu ;-) Dzięki za przepis :-)

  • Reply magda 11/09/2023 at 12:51

    czy zamiast suchych drozdzy mozna dac zwykle? jesli tak to jak postepowac dalej? robic rozczyn?

    • Reply Ola Bak 11/09/2023 at 19:02

      7g suchych to chyba 20g normalnych, ja bym tak zastąpiła i zrobiła rozczyn, ale bez rosniecia rozczynu. Tak to nie chałke.

  • Reply Monika Raus Kobieta Niezgodna 11/09/2023 at 12:54

    Ja dodaję zwykłe drożdże, czasem robię na słodko a czasem na słono, wszyscy je uwielbiają.
    Ja zajadam bez mleka, wolę kawę imię ;)

  • Reply Anna Bies 11/09/2023 at 12:54

    Drozdze suche pakowane sa po 7 g. Czy moge dodac cala torebke?

  • Reply Joanna Kaczmarek 11/09/2023 at 12:56

    Chciałam zapytać ile sztuk wychodzi, tak się zapatrzyłam na te zdjęcia że nie zauważyłam że 8 :)

  • Reply Agnieszka Jaworska 11/09/2023 at 12:58

    Pani Magdo – dziękuję za przepis, wczoraj piekłam razem z synkiem i dzisiaj dumny i szczęśliwy zaniósł je do przedszkola :-) pozdrawiam serdecznie! https://uploads.disquscdn.com/images/a19b47199846222987d8569297d55c96ceade108aececd01e323528d0118fa33.jpg

  • Reply Anna Bies 11/09/2023 at 12:58

    Drozdze suche pakowane sa po 7 g. Mige dodac cala torebke?

    • Reply Ola Bak 27/09/2019 at 08:58

      Mozesz

  • Reply Olga Komorowska 11/09/2023 at 13:00

    Nabrałam takiego apetytu, że drożdże już kupiłam i dziś piekę z córą wieczorem :-)

  • Reply Paulina 11/09/2023 at 13:01

    A jezeli mam zwykle drozdze nie suche to ile ich powinnam dac ?

    • Reply Agnieszka 11/09/2023 at 13:13

      7 gram drożdży instant to 25 gram drożdży świeżych ;) więc 6 gram to będzie około 22 gram drożdży świeżych.

  • Reply Anna Kamela 11/09/2023 at 13:13

    jak dobrze, że mam drożdże w domu… mmmmm ;D

  • Reply Agata Róża Skwarek 11/09/2023 at 13:34

    Podejrzanie mam wszystkie składniki w domu. Czyżby to był znak?

  • Reply Ola Bak 11/09/2023 at 14:00

    Dodam tylko,że mi szkoda całego jaja tylko do smarowania więc zamiast jaja smaruje mlekiem, wychodzi równie rumiane .

  • Reply Marta Dębicka 11/09/2023 at 14:47

    Proste do zrobienia i pyszne :) kolejne będę robić już z nadzieniami :)

  • Reply Alex Stec 11/09/2023 at 16:02

    https://uploads.disquscdn.com/images/096776e073fd9315c2537f767ed99843bc54043846269653683025ade2c28e33.jpg

    Ja dałam całe opakowanie suchych. Obłędne to mało powiedziane. Dla nas jak drożdżówka to z kruszonka. To będą nasze ulubione bułeczki! Dzięki wielkie :) https://uploads.disquscdn.com/images/4e82f26dfb147621ed750fedb5a38da516a82aba44ea9699432f9e593c4d56d6.jpg

  • Reply Ania 11/09/2023 at 16:58

    Zrobiłam właśnie ☺️ połowy już nie ma ? do środka dałam dżem wiśniowy, nutelle oraz banana. Pycha ? polecam

  • Reply Pati 11/09/2023 at 16:59

    No właśnie mi rosną zobaczymy co wyjdzie :-)

  • Reply Monika 11/09/2023 at 17:30

    A jaki dżem trzeba użyć żeby nie wypłynął ?

  • Reply Mama Marcysi 12/09/2023 at 12:51

    Wczoraj zrobiłam dwie porcje i co? I już prawie nie ma :D zostało 5 bułeczek, ale były pyyyyszneeeeee

Odpowiedz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.