Ciasto bananowe / chlebek bananowy. Pyszne i zdrowe!

napisała 22/03/2015 COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Na ciasto bananowe wpadłam podczas robienia ciasteczek z amarantusa [PRZEPIS klik]. To właśnie wtedy banan był łącznikiem całego ciasta, którym zachwycał się mój Synal. Poszperałam odrobinę w sieci, czy takie ciasto/chlebek z bananów w ogóle ma rację bytu i okazało się, że nie byłabym żadną pionierką! ;-)

Wszyscy zachwycają się ciastem bananowym. Nie tylko jest smaczne i zdrowe, ale także baaardzo długo jest miękkie i wilgotne. Rzeczywiście, najlepiej smakuje po jednym dniu. Czyli polecam Wam zrobienie go na wieczór i szamanie następnego dnia. Ja musiałam wykazać się naprawdę silną wolą, aby nie rozkroić go wcześniej. Ale udało się! [P.S. Chyba tylko dlatego, że spędziłam cały dzień w podróży i zupełnie o nim zapomniałam ;-) ]

W konsystencji przypomina odrobinę ciasto marchewkowe i ciasto z buraków [klik]. Zjadł je nawet mój Teść, który nie sięga po słodkie nic a nic. To może oznaczać, że albo rzeczywiście jest takie dobre, albo zwyczajnie nie chciał mi robić przykrości :P Moja pewność siebie każe mi myśleć, że to jednak ta pierwsza opcja jest prawdziwa.

Składniki do wykonania bananowca a la Szczęśliva:

  • 3 banany
  • 200 g śliwek lub daktyli [zarówno jedne jak i drugie genialnie się komponują smakiem. Bananowiec na zdjęciu miał w składzie daktyle]
  • 2 jajka
  • ziarenka z połówki laski wanilii [ jeśli jej nie macie możecie użyć cukru waniliowego [1 łyżeczka]
  • 60 g roztopionego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 30 ml płynnego miodu o łagodnym smaku [kwiatowy, lipowy, etc.]
  • 180 g mąki [ ja mieszałam mąkę orkiszową z tortową, pół na pół]
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

IMG_2322

IMG_2323

1. Miksujemy daktyle i banany. Dodajemy do nich miód, jajka, ziarenka wanilii i rozpuszczone masło i miksujemy na gładką masę.

2. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia sodę, cynamon i ziarenka wanilii. Mieszamy i wsypujemy masę do naczynia z daktylami i bananami. Miksujemy na gładko.

3. Formę keksową [moja miała 25 x 10 cm] smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę.

4. Wierzch ciasta dekorujemy cienko pokrojonymi plastrami banana bądź śliwkami. Ja użyłam świeżych śliwek.

5. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok.1,5 godziny, aż do suchego patyczka.

Piekłam już kilkukrotnie chlebek bananowy bez dodatku cukru, jedynie z odrobiną miodu. Jest także pyszny. Ksylitol także się sprawdza w roli dosładzacza. Chociaż daktyle i banan robią swoje i czasami aż proszą się, aby nie dodawać do nich żadnych słodkich dodatków ;-)

[printfriendly]

Koniecznie dajcie znać czy skusicie się na ten bananowy wybryk ciastkarski/piekarski i powiedzcie czy smakowało domownikom! :-)

Podobne wpisy

14 komentarzy

  • Reply Budująca Mama 22/03/2015 at 22:16

    to ja poproszę o przelicznik – ile ksylitolu zamiast cukru? 1:1?

    • Reply Magda Szczesliva 23/03/2015 at 10:21

      W przepisach gdy używam ksylitolu dodaje go o 1/3 mniej niż cukru :)

      • Reply mmmama 13/08/2016 at 16:21

        wiadomo, ze im mniej tym lepiej :)
        ale dlaczego mniej dajesz ksylitolu, skoro jest mniej słodki niz cukier?
        czy z innego powodu?

  • Reply Justyna 22/03/2015 at 22:58

    Soda dwa razy w sposobie przygotowania :) jak poprawisz – usuń ten komentarz :p

    • Reply Magda Szczesliva 23/03/2015 at 10:22

      Dziękuję za poprawkę!
      P.S. Nie usuwam takich komentarzy, bo lubię gdy Czytelnicy wyłapują moje bledy :) to znaczy, ze uważnie czytają :)

  • Reply aleksandra 23/03/2015 at 23:30

    polecam zrobić w wersji z żurawiną i wiórkami kokosowymi lub z migdałami. Robiąc to ciasto używam mąki żytniej, pomijam cukier.;-) Szczęśliva, dziękuję za przypomnienia ciacha z buraków! ściskam :-)

  • Reply Nina Peplińska 24/03/2015 at 21:42

    Chyba się skuszę, ale na stancji ciągle nie mam foremki, cóż ani miksera. czy ciasto jest na tyle leiste, że blender (całkiem dobry) z końcówką do ubijania da radę? :P Chociaż chyba trochę się boję że uszkodzę moje nowe cacuszko :D No, ale przepis jak ta lala! :D

    • Reply Sylwia Ogrodowska Korneluk 27/03/2015 at 09:52

      * 1 jajko

      * 1/3 szklanki rozpuszczonego masła (można zastąpić olejem)

      * 3/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym)

      * 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)

      * 1 łyżeczka sody oczyszczonej

      *cynamon – sypię na oko, ale z 3 łyżeczki będą

      * szczypta soli
      * 4-6 bananów można dodać orzechy bądź migdały

      banany rozgniatamy widelcem. dolewamy do nich rozpuszczone masło, cukier i roztrzepane jajo. mieszamy rzecz jasna :P. następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąkę, cynamon, sodę i sól. ponownie i ostatecznie już mieszamy wszystko. masę przekładamy do formy

      ciacho wędruje na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

      To nasz przepis na bananowe ciacho. Wystarczą micha i łycha żeby wymieszać, forma i do piekarnika. Palce lizać :-)

  • Reply Anka 15/04/2015 at 18:35

    Myślisz, że masło można zastąpić olejem / olejem kokosowym?

  • Reply Ola Majorczyk 04/07/2016 at 08:55

    Zrobilam dzisiaj, pyszny wyszedl!:) Tylko ze chcialam aby moj 9 miesieczny synek tez mogl zjesc, to ominelam cukier i zamiast miodu dalam syrop daktylowy, zjadl z twarozkiem zachwycony, a ja mialam cos slodkiego do kawy:D

  • Reply Mag Ole 12/08/2016 at 13:28

    Chętnie skorzystam ? pytanie tylko, czy można użyć mąki ryżowej?

  • Reply Karolina 09/07/2017 at 12:45

    Te daktyle lub śliwki to mają być suszone? Rozdrobnione czy w całości?

Odpowiedz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

WP Facebook Like Send & Open Graph Meta powered by TutsKid.com.