• O mnie
  • Kontakt / Współpraca
  • Archiwum
szczesliva
  • Strona główna
  • Podróżniczo
    • Gdzie jest Tata?
    • Polska też jest fajna!
    • Szczesliva podróżuje
    • Close
  • Uroda
    • #AkcjaDetox
    • Szczesliva dba o skórę
    • Szczesliva jest FIT
    • Close
  • Moda
    • Moda dla dzieci
      • To shop or not to shop
      • Close
    • Moda dla mam
    • Close
  • Kulinarnie
    • COOLinarnie
    • COOLinarnie dla maluchów
    • Koktajlovo
    • Close
  • Moim zdaniem
    • BLOGOSFERA
    • Jak nie zwariować na macierzyńskim
    • Kalejdoskop miesiąca by szczesliva
    • Szczesliva po godzinach
    • Szczesliva w CIĄŻY
    • Close
  • Polecane
    • Aplikacje mobilne
    • Dla dziecka
    • Dla blogera
    • Zdrowie
    • Close

Ciasto bananowe / chlebek bananowy. Pyszne i zdrowe!

napisała szczesliva • 22/03/2015 • COOLinarnie, COOLinarnie dla maluchów, Kulinarnie

Na ciasto bananowe wpadłam podczas robienia ciasteczek z amarantusa [PRZEPIS klik]. To właśnie wtedy banan był łącznikiem całego ciasta, którym zachwycał się mój Synal. Poszperałam odrobinę w sieci, czy takie ciasto/chlebek z bananów w ogóle ma rację bytu i okazało się, że nie byłabym żadną pionierką! ;-)

Wszyscy zachwycają się ciastem bananowym. Nie tylko jest smaczne i zdrowe, ale także baaardzo długo jest miękkie i wilgotne. Rzeczywiście, najlepiej smakuje po jednym dniu. Czyli polecam Wam zrobienie go na wieczór i szamanie następnego dnia. Ja musiałam wykazać się naprawdę silną wolą, aby nie rozkroić go wcześniej. Ale udało się! [P.S. Chyba tylko dlatego, że spędziłam cały dzień w podróży i zupełnie o nim zapomniałam ;-) ]

W konsystencji przypomina odrobinę ciasto marchewkowe i ciasto z buraków [klik]. Zjadł je nawet mój Teść, który nie sięga po słodkie nic a nic. To może oznaczać, że albo rzeczywiście jest takie dobre, albo zwyczajnie nie chciał mi robić przykrości :P Moja pewność siebie każe mi myśleć, że to jednak ta pierwsza opcja jest prawdziwa.

Składniki do wykonania bananowca a la Szczęśliva:

  • 3 banany
  • 200 g śliwek lub daktyli [zarówno jedne jak i drugie genialnie się komponują smakiem. Bananowiec na zdjęciu miał w składzie daktyle]
  • 2 jajka
  • ziarenka z połówki laski wanilii [ jeśli jej nie macie możecie użyć cukru waniliowego [1 łyżeczka]
  • 60 g roztopionego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 30 ml płynnego miodu o łagodnym smaku [kwiatowy, lipowy, etc.]
  • 180 g mąki [ ja mieszałam mąkę orkiszową z tortową, pół na pół]
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

IMG_2322

IMG_2323

1. Miksujemy daktyle i banany. Dodajemy do nich miód, jajka, ziarenka wanilii i rozpuszczone masło i miksujemy na gładką masę.

2. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia sodę, cynamon i ziarenka wanilii. Mieszamy i wsypujemy masę do naczynia z daktylami i bananami. Miksujemy na gładko.

3. Formę keksową [moja miała 25 x 10 cm] smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę.

4. Wierzch ciasta dekorujemy cienko pokrojonymi plastrami banana bądź śliwkami. Ja użyłam świeżych śliwek.

5. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok.1,5 godziny, aż do suchego patyczka.

Piekłam już kilkukrotnie chlebek bananowy bez dodatku cukru, jedynie z odrobiną miodu. Jest także pyszny. Ksylitol także się sprawdza w roli dosładzacza. Chociaż daktyle i banan robią swoje i czasami aż proszą się, aby nie dodawać do nich żadnych słodkich dodatków ;-)

[printfriendly]

Koniecznie dajcie znać czy skusicie się na ten bananowy wybryk ciastkarski/piekarski i powiedzcie czy smakowało domownikom! :-)

bananabreadbananowiecchlebek bananowyciasto bananoweciasto bananowe przepisciasto z bananami
Jak nie zwariować na macierzyńskim - Odcinek 5
Gdzie jest Tata? - Singapur i jego wybitny Lee Kuan Yew

Podobne wpisy

  • Frytki z cukinii – przepis na szybkie i zdrowe frytki z cukinii, które uzależniają.

  • Szyszki z ryżu preparowanego – paluchy lizać!

  • Pieróg biłgorajski – idealne śniadanie dla całej rodziny

  • Pudding z tapioki. DESER z TAPIOKI, który jest zdrowy i pyszny! PRZEPIS

14 komentarzy

  • Reply Budująca Mama 22/03/2015 at 22:16

    to ja poproszę o przelicznik – ile ksylitolu zamiast cukru? 1:1?

    • Reply Magda Szczesliva 23/03/2015 at 10:21

      W przepisach gdy używam ksylitolu dodaje go o 1/3 mniej niż cukru :)

      • Reply mmmama 13/08/2016 at 16:21

        wiadomo, ze im mniej tym lepiej :)
        ale dlaczego mniej dajesz ksylitolu, skoro jest mniej słodki niz cukier?
        czy z innego powodu?

  • Reply Justyna 22/03/2015 at 22:58

    Soda dwa razy w sposobie przygotowania :) jak poprawisz – usuń ten komentarz :p

    • Reply Magda Szczesliva 23/03/2015 at 10:22

      Dziękuję za poprawkę!
      P.S. Nie usuwam takich komentarzy, bo lubię gdy Czytelnicy wyłapują moje bledy :) to znaczy, ze uważnie czytają :)

  • Reply aleksandra 23/03/2015 at 23:30

    polecam zrobić w wersji z żurawiną i wiórkami kokosowymi lub z migdałami. Robiąc to ciasto używam mąki żytniej, pomijam cukier.;-) Szczęśliva, dziękuję za przypomnienia ciacha z buraków! ściskam :-)

  • Reply Nina Peplińska 24/03/2015 at 21:42

    Chyba się skuszę, ale na stancji ciągle nie mam foremki, cóż ani miksera. czy ciasto jest na tyle leiste, że blender (całkiem dobry) z końcówką do ubijania da radę? :P Chociaż chyba trochę się boję że uszkodzę moje nowe cacuszko :D No, ale przepis jak ta lala! :D

    • Reply Sylwia Ogrodowska Korneluk 27/03/2015 at 09:52

      * 1 jajko

      * 1/3 szklanki rozpuszczonego masła (można zastąpić olejem)

      * 3/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym)

      * 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)

      * 1 łyżeczka sody oczyszczonej

      *cynamon – sypię na oko, ale z 3 łyżeczki będą

      * szczypta soli
      * 4-6 bananów można dodać orzechy bądź migdały

      banany rozgniatamy widelcem. dolewamy do nich rozpuszczone masło, cukier i roztrzepane jajo. mieszamy rzecz jasna :P. następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąkę, cynamon, sodę i sól. ponownie i ostatecznie już mieszamy wszystko. masę przekładamy do formy

      ciacho wędruje na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

      To nasz przepis na bananowe ciacho. Wystarczą micha i łycha żeby wymieszać, forma i do piekarnika. Palce lizać :-)

  • Reply Anka 15/04/2015 at 18:35

    Myślisz, że masło można zastąpić olejem / olejem kokosowym?

    • Reply Magda Szczesliva 19/04/2015 at 10:52

      myślę, że śmiało bym tak zrobiła :-)

  • Reply Ola Majorczyk 04/07/2016 at 08:55

    Zrobilam dzisiaj, pyszny wyszedl!:) Tylko ze chcialam aby moj 9 miesieczny synek tez mogl zjesc, to ominelam cukier i zamiast miodu dalam syrop daktylowy, zjadl z twarozkiem zachwycony, a ja mialam cos slodkiego do kawy:D

  • Reply Mag Ole 12/08/2016 at 13:28

    Chętnie skorzystam ? pytanie tylko, czy można użyć mąki ryżowej?

  • Reply Karolina 09/07/2017 at 12:45

    Te daktyle lub śliwki to mają być suszone? Rozdrobnione czy w całości?

    • Reply Magda Szczesliva 09/07/2017 at 19:35

      rozdrobnione. świeże lub suszone.

Odpowiedz Anuluj odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wpadnij do mnie też tutaj:

Wyszukiwarka

Archiwum

SZCZESLIVA.PL to blog afirmujący życie. Lekko parentingowy, lifestylowy, z podróżami w tle. Tutaj zobaczysz nasz rodzinny kalejdoskop, nasz miejski lifestyle i zwiedzisz z nami ciekawe miejsca.
Magda

FACEBOOK

FACEBOOK

Najnowsze wpisy

  • 5 rzeczy, dzięki którym moje DZIECI nie mają co chwilę KATARU❗🤧 ❌

    24/11/2023
  • 4 rzeczy, jakich PRAGNIE każda matka (ale codzienność rzadko na nie pozwala). 😜

    10/11/2023
  • TWOJE zmęczenie NIE JEST większe niż MOJE, a moje większe niż Twoje, MATKO❗

    02/11/2023
  • Żadnemu dziecku NIC się nie stało od ZJEDZENIA PARÓWKI, ale matce od ciągłego jej oceniania i owszem❗

    09/10/2023
  • 5 rzeczy, które potrafi ODRÓŻNIĆ (prawie) każda MATKA❗ Z ojcami bywa różnie❗ 😜

    07/10/2023
  • A co Ty byś zrobiła, gdyby Twój partner zadał Ci takie pytanie?

    28/09/2023
  • 🏆 „METODA drewnianych PATYCZKÓW”, którą stosuję u moich dzieci z powodzeniem❗💪

    26/09/2023
  • Przetrwałam wrzesień! 😅 🙈

    25/09/2023

Popularne posty

20 zabobonów na temat dzieci, od których włos jeży się na głowie.

24/05/2017
01

Jak nazwiemy nasze trzecie dziecko?

10/08/2017
02

Mit dotyczący skóry małego dziecka, w który rodzice nie powinni wierzyć.

14/03/2018
03

Tagi

aplikacje dla rodziców bajki dla dzieci blogi parentingowe blog parentingowy chłopiec ciąża dzieci dziecko gdzie jest tata jak zrobić płyn antybakteryjny karmienie piersią Kraków macierzyństwo małżeństwo najlepsze blogi parentingowe podróże z dzieckiem poród post sponsorowany projekt 52 przepis reklama szczesliva Tata podróżuje Trochę Ciążowej Prywaty WSPÓŁPRACA

Najnowsze komentarze

  • Asia Joasia - 4 rzeczy, jakich PRAGNIE każda matka (ale codzienność rzadko na nie pozwala). 😜
  • anna - Chipsy z marchewki 🥕 – szybki i prosty przepis dla całej rodziny
  • Pan Marko - 5 rzeczy, które potrafi ODRÓŻNIĆ (prawie) każda MATKA❗ Z ojcami bywa różnie❗ 😜
  • Mama Marcysi - Obłędnie puszyste i mięciutkie drożdżówki
  • Magda Szczesliva - Obłędnie puszyste i mięciutkie drożdżówki
Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies.

Ostatnie wpisy

  • 5 rzeczy, dzięki którym moje DZIECI nie mają co chwilę KATARU❗🤧 ❌
  • Frytki z cukinii – przepis na szybkie i zdrowe frytki z cukinii, które uzależniają.
  • 3 rzeczy, które przepisał moim dzieciom PEDIATRA👩‍⚕️, żeby NIE CHOROWAŁY❗🤧
  • Szyszki z ryżu preparowanego – paluchy lizać!
  • Pieróg biłgorajski – idealne śniadanie dla całej rodziny

WAŻNY KOMUNIKAT

Wszystkie treści opublikowane na www.szczesliva.pl mają wartość wyłącznie informacyjną. W żadnym wypadku nie mogą zastąpić indywidualnej porady lekarskiej, psychologicznej, prawniczej ani też żadnej innej.
Facebook Twitter Instagram

COPYRIGHT © 2023 szczesliva.pl Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików - zmień ustawienia przeglądarki. - Polityka Prywatności
»
«