Na ciasto bananowe wpadłam podczas robienia ciasteczek z amarantusa [PRZEPIS klik]. To właśnie wtedy banan był łącznikiem całego ciasta, którym zachwycał się mój Synal. Poszperałam odrobinę w sieci, czy takie ciasto/chlebek z bananów w ogóle ma rację bytu i okazało się, że nie byłabym żadną pionierką! ;-)
Wszyscy zachwycają się ciastem bananowym. Nie tylko jest smaczne i zdrowe, ale także baaardzo długo jest miękkie i wilgotne. Rzeczywiście, najlepiej smakuje po jednym dniu. Czyli polecam Wam zrobienie go na wieczór i szamanie następnego dnia. Ja musiałam wykazać się naprawdę silną wolą, aby nie rozkroić go wcześniej. Ale udało się! [P.S. Chyba tylko dlatego, że spędziłam cały dzień w podróży i zupełnie o nim zapomniałam ;-) ]
W konsystencji przypomina odrobinę ciasto marchewkowe i ciasto z buraków [klik]. Zjadł je nawet mój Teść, który nie sięga po słodkie nic a nic. To może oznaczać, że albo rzeczywiście jest takie dobre, albo zwyczajnie nie chciał mi robić przykrości :P Moja pewność siebie każe mi myśleć, że to jednak ta pierwsza opcja jest prawdziwa.
Składniki do wykonania bananowca a la Szczęśliva:
- 3 banany
- 200 g śliwek lub daktyli [zarówno jedne jak i drugie genialnie się komponują smakiem. Bananowiec na zdjęciu miał w składzie daktyle]
- 2 jajka
- ziarenka z połówki laski wanilii [ jeśli jej nie macie możecie użyć cukru waniliowego [1 łyżeczka]
- 60 g roztopionego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 30 ml płynnego miodu o łagodnym smaku [kwiatowy, lipowy, etc.]
- 180 g mąki [ ja mieszałam mąkę orkiszową z tortową, pół na pół]
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
1. Miksujemy daktyle i banany. Dodajemy do nich miód, jajka, ziarenka wanilii i rozpuszczone masło i miksujemy na gładką masę.
2. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia sodę, cynamon i ziarenka wanilii. Mieszamy i wsypujemy masę do naczynia z daktylami i bananami. Miksujemy na gładko.
3. Formę keksową [moja miała 25 x 10 cm] smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę.
4. Wierzch ciasta dekorujemy cienko pokrojonymi plastrami banana bądź śliwkami. Ja użyłam świeżych śliwek.
5. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok.1,5 godziny, aż do suchego patyczka.
Piekłam już kilkukrotnie chlebek bananowy bez dodatku cukru, jedynie z odrobiną miodu. Jest także pyszny. Ksylitol także się sprawdza w roli dosładzacza. Chociaż daktyle i banan robią swoje i czasami aż proszą się, aby nie dodawać do nich żadnych słodkich dodatków ;-)
[printfriendly]
Koniecznie dajcie znać czy skusicie się na ten bananowy wybryk ciastkarski/piekarski i powiedzcie czy smakowało domownikom! :-)
14 komentarzy
to ja poproszę o przelicznik – ile ksylitolu zamiast cukru? 1:1?
W przepisach gdy używam ksylitolu dodaje go o 1/3 mniej niż cukru :)
wiadomo, ze im mniej tym lepiej :)
ale dlaczego mniej dajesz ksylitolu, skoro jest mniej słodki niz cukier?
czy z innego powodu?
Soda dwa razy w sposobie przygotowania :) jak poprawisz – usuń ten komentarz :p
Dziękuję za poprawkę!
P.S. Nie usuwam takich komentarzy, bo lubię gdy Czytelnicy wyłapują moje bledy :) to znaczy, ze uważnie czytają :)
polecam zrobić w wersji z żurawiną i wiórkami kokosowymi lub z migdałami. Robiąc to ciasto używam mąki żytniej, pomijam cukier.;-) Szczęśliva, dziękuję za przypomnienia ciacha z buraków! ściskam :-)
Chyba się skuszę, ale na stancji ciągle nie mam foremki, cóż ani miksera. czy ciasto jest na tyle leiste, że blender (całkiem dobry) z końcówką do ubijania da radę? :P Chociaż chyba trochę się boję że uszkodzę moje nowe cacuszko :D No, ale przepis jak ta lala! :D
* 1 jajko
* 1/3 szklanki rozpuszczonego masła (można zastąpić olejem)
* 3/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym)
* 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
*cynamon – sypię na oko, ale z 3 łyżeczki będą
* szczypta soli
* 4-6 bananów można dodać orzechy bądź migdały
banany rozgniatamy widelcem. dolewamy do nich rozpuszczone masło, cukier i roztrzepane jajo. mieszamy rzecz jasna :P. następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąkę, cynamon, sodę i sól. ponownie i ostatecznie już mieszamy wszystko. masę przekładamy do formy
ciacho wędruje na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
To nasz przepis na bananowe ciacho. Wystarczą micha i łycha żeby wymieszać, forma i do piekarnika. Palce lizać :-)
Myślisz, że masło można zastąpić olejem / olejem kokosowym?
myślę, że śmiało bym tak zrobiła :-)
Zrobilam dzisiaj, pyszny wyszedl!:) Tylko ze chcialam aby moj 9 miesieczny synek tez mogl zjesc, to ominelam cukier i zamiast miodu dalam syrop daktylowy, zjadl z twarozkiem zachwycony, a ja mialam cos slodkiego do kawy:D
Chętnie skorzystam ? pytanie tylko, czy można użyć mąki ryżowej?
Te daktyle lub śliwki to mają być suszone? Rozdrobnione czy w całości?
rozdrobnione. świeże lub suszone.